mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

MK na wakacje. Śniadanie: Omlet francuski

omletjajko4Czasem, gdy w lodówce jest tylko światło i jajka, trzeba odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: czy nie przejadła nam się już jajecznica? Otóż przejadła. Tym razem postanowiłyśmy więc zrobić omlet wg przepisu Julii Child. A że cały proces trwa jakieś 2 minuty, uznałyśmy, że to dobry trop i na wakacyjny cykl śniadaniowy będzie jak znalazł.

Omlet francuski (1 porcja):

  • 2 jajka
  • masło
  • sól, pieprz
  • dowolne dodatki np. pomidor, bazylia, szczypiorek

Jajka z solą i pieprzem rozbełtujemy w miseczce  – niezbyt dokładnie ale tak z 10-15 razy musimy machnąć widelcem. Następnie na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy masę jajeczną i cały czas delikatnie poruszamy patelnią (do przodu i do tyłu) – tak, żeby masa nie przywarła i nie zrobiła się zbyt sucha. Gdy jajko mniej więcej się zetnie, przekładamy na talerz i posypujemy dowolnymi składnikami.

Jest to podstawowa wersja przepisu. Przed smażeniem możemy do masy jajecznej dodać przeróżne przyprawy i zioła (wg własnych upodobań) oraz np. podsmażone wcześniej pieczarki lub inne warzywa.

A tak robi to Julia:

Smacznego!

Mleczny team

omletjajko1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: