mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Lemon Meringue

beza2Czyli… beza cytrynowa, choć nie lubię myśleć o tym ciastku w kategoriach „beza”. Powstało jako produkt uboczny limoncello. Bo cóż u licha uczynić z 10 obranych cytryn?? Myślałyśmy nad wariacją na temat Lime Pie. Jednak mleko skondensowane i cytryny… to już było i nie zagrało z kubkami smakowymi Gosi.  Poszukałyśmy, pogrzebałyśmy i tak znalazłyśmy przepis na Lemon Meringue czyli cytrynowe kruche ciasto zalane domowym mocno cytrynowym budyniem i przykryte słodką chrupiącą bezą. Brzmi dobrze? A jak wygląda!

Składniki na spód:

  • 190 g mąki pszennej
  • 100 g  masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko (białko zachować do bezy)
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, lub włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wyłożyć równomiernie do formy. Nakłuć.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać suchą fasolę – do obciążenia ciasta. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180ºC . Po tym czasie usuwamy papier i fasolę i podpiekamy jeszcze 10-15 minut. Ostudzić.

Składniki na budyń:

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • sok z 3-4 cytryn
  • 85 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1 jajko

W rondlu z grubym dnem wymieszać mąkę. Następnie wlać sok z cytryny i ok pół szklanki wody. Wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z palnika. lekko ciepły  wylewamy na ostudzony spód. Przed wyłożeniem bezy ciasto i budyń muszą być całkowicie zimne.

Beza:

  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy cukier (nie cały na jeden raz) cały czas ubijając. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana i  ubijamy.

Bezę wykładamy na budyń

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni i „suszymy” bezę ok 30 minut. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Ostudzić.

Smacznego!

Mleczny team!

beza5beza6beza3

4 comments on “Lemon Meringue

  1. Emilka for Event
    Lipiec 4, 2013

    Mamuniu! jak to wygląda :) Teraz wiem, dlaczego mi czekoladowe bezy nie wyszły, skoro od razu do piany władowałam cały cukier i kakao :P powinnam się zapytac ekspertek najpierw!

    • Mleczna Krowa
      Lipiec 4, 2013

      To MEGA ważne- cukier po łyżce, powolutku, tak że będziesz widziała jak ładnie zaczyna się szklić:)

  2. kasiaaaa24
    Lipiec 4, 2013

    Pięknie się prezentuje :) Super propozycja na upalne dni :)

  3. gin
    Lipiec 5, 2013

    Mmm, uwielbiam :) Jeden z moich ukochanych deserów :) U Ciebie wygląa fantastycznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: