mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Granola

granola1Ostatnio zamarzyła nam się granola. Wszyscy naokoło są na jakiś dietach, jadają wyszukane posiłki, ćwiczą z Ewą Chodakowską… a my (a przynajmniej połowa teamu) na śniadanie jadamy kanapki, sport uznajemy za wymysły amerykańskiej telewizji (kto to słyszał, żeby biegać dla przyjemności?), a idea diet jest dla nas zagadką. No ale kanapki potrafią się znudzić każdemu, a jak się wstaje o 5 rano, to nie ma czasu na zbyt wymyślne śniadanie. Ponieważ najprostsze wydaje nam się zmieszanie musli z jogurtem, postanowiłyśmy zrobić granolę. Same, bo ta w sklepach ma zbyt dużo sztucznych dodatków i mimo zapewnień producenta, że jest zdrowa, fit i w ogóle healthy, to już my dobrze wiemy, że próbują nas oszukać (Ola jest świetnym testerem zawartości konserwantów). Poszłyśmy więc do sklepu, wygarnęłyśmy z półek same pyszne ziarenka, orzechy, płatki i przystąpiłyśmy do pracy!

Granola:

  • 250g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 200g płatków orkiszowych
  • 75g otrębów żytnich
  • 75g zarodków pszennych
  • 120g ziaren sezamu
  • 120g ziaren łuskanego słonecznika
  • 100-120g siemienia lnianego
  • 120g migdałów
  • 120g orzechów laskowych
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki miodu
  • 100g syropu klonowego
  • 120g  cukru trzcinowego (dark muscovado)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub np. ryżowego)

Dodatkowo:

  • 100g moreli
  • 100g płatków kukurydzianych
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny

Wszystkie suche składniki mieszamy. W oddzielnej misce, mieszamy cukier, miód, syrop klonowy i przyprawy. Zalewamy musli masą miodowo-cukrową, dodajemy olej, sól. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170ºC i pieczemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 40 minut (co 10 minut mieszamy). Po tym czasie wyjmujemy w piekarnika i studzimy. Dodatkowo możemy dodać płatki kukurydziane i suszone owoce. Uważajcie jednak z suszonymi owocami, bo są dosyć słodkie. Lepiej dosypywać do każdej porcji oddzielnie, niż później wyjmować rodzynki z mieszanki, bo okazało się, że jest zbyt słodkie.

Smacznego!

Mleczny team

granola6

granola5

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: