mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Szparagi

szparagi4Dzisiaj będzie krótko i zwięźle o metodach gotowania szparagów.

Po pierwsze: jak wybrać szparagi? Wybieramy te, które są twarde, mają całkowicie zwinięte główki  i są podobnej wielkości. Nie ma różnicy czy wybierzemy cienkie czy grube szparagi. Nawet lepiej wybrać te grubsze, bo mniej warzywa utracimy przy obieraniu. Podobno świeże szparagi skrzypią, gdy pociera się je o siebie. Nie testowałyśmy. Byłyśmy zbyt głodne, żeby tracić czas na takie fanaberie.

Po drugie: Szparagi najlepiej obierać obieraczką – my posiadamy taką specjalną, która ma dodatkową rączkę do trzymania szparaga. Szparagi obieramy od dołu do góry. Białe szparagi musimy obrać bardzo dokładnie – są włókniste. Zielonych szparagów w zasadzie nie trzeba obierać – wystarczy pozbyć się stwardnień na łodyżce. Obcinamy końcówki.

Po trzecie: Do gotowania będziemy potrzebowali dużego garnka – są specjalne garnki do gotowania szparagów, wysokie z sitkiem. Jeśli nie mamy takiego, wybieramy z naszego kuchennego wyposażenia najwyższy garnek. Zagotowujemy wodę z solą. Do wrzątku wkładamy szparagi. Ustawiamy je pionowo, tak, żeby główki, które gotują się najszybciej, wystawały i gotowały się tylko na parze. Przed gotowaniem szparagi można luźno związać sznurkiem.

Po czwarte: Czas gotowania szparagów tak naprawdę zależy od naszych upodobań. Na różnych stronach internetowych,  w książkach kucharskich znalazłyśmy pełen rozrzut czasowy – od 3 do 15 minut… Między sobą też się podzieliłyśmy. Gosia gotuje szparagi 5 minut, Ola – 10. Sprawdzajcie po prostu widelcem. Tak naprawdę, jeśli szparagi są świeże, to wystarczy je przelać wrzątkiem i będą gotowe.

Po piąte: szparagi najlepiej smakują z sosem holenderskim, różnego rodzaju sosami vinaigrette, sosem musztardowym, majonezowym lub po prostu z masłem i odrobiną czosnku.

Smacznego!

Mleczny team

szparagi2

2 comments on “Szparagi

  1. KOLORowanka
    Czerwiec 24, 2013

    o właśnie :D
    ostatnio przy przepisie miałyście szparagi… ja tu do znajomych, że będę robić szparagi – a tu nagle głosy od innych… szparagi są trudne, umiesz je wybierac? i nagle, że jak? że co? …
    dzięki za ściągę :D buziaki

  2. potravelblog
    Czerwiec 25, 2013

    ja nie mam garnka do szparagów, ale kupiłam pojemnik na sztućce ze stali nierdzewnej, całe 4 zł i też się sprawdza:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: