mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Tort czekoladowy z truskawkami

tortczekoladatruskawki1Ostatnio zaoferowałyśmy znajomemu, że na urodziny upieczemy tort. Obie dobrze wiemy, że słodkie wypieki potrafimy popsuć, jak nikt inny. Lista nieudanych pomysłów jest długa i barwna, a nam trochę wstyd. Uznałyśmy jednak, że skoro już zaoferowałyśmy i ma to być jedyny tort, to postaramy się, żeby nie było lipy (no dobra, był plan B i upatrzone ciasto w cukierni). Okazało się, że jak dobrze przemyślimy sprawę, będziemy się mocno starać i wszystko robić jak należy, bez nerwów, spontanicznych pomysłów p.t. „co by zrobić, żeby było jeszcze lepiej” (wierzcie nam, zawsze wychodzi gorzej), to i słodkie wypieki nam się udają. Tym razem wyszło tak, że wszyscy byli uradowani. Smakowało!

Biszkopt:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • odrobina likieru Malibu do nasączenia biszkoptu

Całość przygotowujemy tak, jak biszkopt do tortu czekoladowo-ananasowego. My użyłyśmy tortownicy o średnicy ok. 24,5 cm i przekroiłyśmy biszkopt na 3 warstwy. Były dość cienkie, ale o to chodziło. Grunt, żeby warstwa na spodzie była trochę grubsza i nie rozpadała się. Nam środkowa warstwa prawie całkowicie rozpadła się i układałyśmy po kawałku (był to moment lekkiego zawahania i rozważań nad przyszłością tortu) ale nic nie było widać.

Masa czekoladowa:

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 250g gorzkiej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 200ml kremówki 30% lub 36%

Tę masę czekoladową odkryłyśmy przy okazji sernika (gorąco polecamy sernik z musem czekoladowym z kwestii smaku). Uznałyśmy, że idealnie pasuje do czekoladowego tortu, bo za każdym razem, jak robiłyśmy sernik, każdy zachwycał się czekoladą, a nie sernikiem. Było to w sumie całkiem zrozumiałe, bo kto by się sernikiem zachwycał, jak mógł zjeść trochę surowych jajek z czekoladą.

Żółtka mieszamy w metalowej misce z kremówką i 50g cukru pudru. Następnie miskę stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszając, podgrzewamy. Gdy masa zacznie robić się ciepła, dodajemy łyżkę kakao. Autorka przepisu radzi, aby dodawać je przez sitko, żeby nie było grudek (nic to nie daje, bo grudki są, jak były, a w dodatku mamy brudne sitko) lub na koniec, gdy masa jest już ciepła, szybko przelać całość przez większe sitko – my wybrałyśmy tę metodę, w końcu duże sitko łatwiej umyć.

Do ciepłej masy szybko dokładamy połamaną czekoladę i pokrojone masło i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier puder. Gdy piana z białek jest już sztywna i lśniąca, powoli łączymy ją z masą czekoladową.

Na talerzu układamy spód biszkoptu, otaczamy go plastikową obręczą (można ją kupić w każdym markecie) lub obręczą od tortownicy. Spód nasączamy odrobiną Malibu. Wykładamy połowę masy czekoladowej i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 10 minut, żeby czekolada szybciej zastygła i nie wypływała nam poza biszkopt. Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptu, nasączamy Malibu i wykładamy pozostałą część masy czekoladowej. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu, całość przykrywamy folią aluminiową lub talerzem – tak, żeby zatrzymywał się na obręczy i nie dotykał do ciasta i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Masa z mascarpone:

  • 250ml kremówki 36%
  • 50g cukru pudru (możecie dać więcej, trzeba kontrolować smak, żeby nie przesadzić i nie było nam zbyt słodko)
  • 250g serka mascarpone

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość ma tworzyć gęsty krem.

Przygotowany krem wykładamy na wierzch ciasta. Boki tortu, za pomocą szpatułki, smarujemy odrobiną pozostałego kremu – tak, żeby przylepić biszkopty.

Dekoracja:

  • 1,5 opakowania biszkoptów ladyfingers
  • truskawki (nie wiemy ile – ma być ładnie)
  • listki mięty
  • wstążeczka

Biszkopty ustawiamy, niczym zasieki, naokoło tortu, tworząc koszyczek. Truskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki i kroimy na 4 części. Układamy na wierzchu kremu z serka mascarpone. Na koniec ozdabiamy tort listkami mięty i przewiązujemy wstążką.

Trzymamy w lodówce.

Smacznego!

Mleczny team

tortczekoladatruskawki3

tortczekoladatruskawki2

 

5 comments on “Tort czekoladowy z truskawkami

  1. Myszka
    Czerwiec 18, 2013

    Jeżeli smakuje tak dobrze jak wygląda to wow :)
    !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

  2. Agata
    Czerwiec 19, 2013

    Przepiękny!! Chciałabym Cię zaprosić do zabawy, ponieważ nominowałam Cię do Liebster Blog Award http://agatagotuje.pl/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam! :)

  3. gin
    Czerwiec 19, 2013

    Prezentuje się wspaniale :) Gratulacje!

  4. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Czerwiec 20, 2013

    Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Super!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: