mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Tarta ze szparagami

5783_187770458048825_1656406955_nDzisiaj zamieszczamy kolejny przepis z naszego garden party. Dostałyśmy dużo pytań o tartę ze szparagami (co nas niezmiernie cieszy!). W trakcie imprezy udało nam się zjeść jeden kawałek na pół, co może wskazywać, że gościom jednak smakowała:). Tarta jest kremowa, na maślanym spodzie (dokładnie takim samym jak na quiche, możecie też wypróbować bardziej kruchy spód jak na przykład ten) z cudownie chrupiącymi szparagami. No i oczywiście jest po prostu ładna!

Zachęcamy Was do spróbowania własnych sił – weekend tuż tuż, pogoda zapowiada się świetna, więc do dzieła.

Spód:

  • 2 kubki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 180g zimnego masła
  • 4 łyżki innego tłuszczu roślinnego
  • pół kubka lodowatej wody

Farsz:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • duży jogurt naturalny
  • duże opakowanie śmietany 12%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opakowanie pomidorków kokrajlowych
  • czosnek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz wody) mieszamy. Masło rozkruszamy z mąką. Zasada jest taka, jak przy każdym kruchym cieście: musimy to robić bardzo szybko, żeby masa za bardzo się nie rozgrzała. Na końcu wlewamy lodowatą wodę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub lepiące, to podsypujemy mąką. Tłuszcz wciskamy z mąkę tak, żeby dokładnie się połączył i nie było grudek. Następnie owijamy ciasto folią i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki (lub na godzinę do zamrażarki).

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą formę na tartę lub okrągłą foremkę na ciasto (taką ze zdejmowaną obręczą) smarujemy masłem. Ciasto bardzo szybko wałkujemy na obsypanym mąką blacie i nawijając na wałek, przekładamy do formy. Dokładnie wylepiamy całą foremkę. Następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Żeby boki tarty nie zapadały się do środka a spód się za bardzo nie podnosił, na wierzch kładziemy wysmarowany masłem papier do pieczenia, na którym układamy np. ziarna fasoli. Pieczemy 10 minut na biało, to znaczy tak aby nie było zarumienione. Ma być białe. Po upieczeniu studzimy – jeśli nałożymy farsz na ciepłe ciasto, to rozmięknie.

W międzyczasie…. szparagi obieramy, płuczemy, odcinamy końcówki i zanurzamy we wrzątku na 2 minuty. Odsączamy i mieszamy z ciepłą oliwą wymieszaną z czosnkiem.

942817_187770168048854_434872057_n

Farsz:

W misce mieszamy jogurt ze śmietaną i jajkami. Możemy w tym celu użyć miksera lub trzepaczki. Doprawiamy do smaku.

Masę wylewamy na wystudzony spód.  Układamy szparagi. Pomidorki płuczemy, kroimy na połówki i układamy przecięciem do góry. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut.

Studzimy w piekarniku ok 15 minut, a następnie wyciągamy i dajemy tarcie odpocząć.  Spowoduje to, ze przy nakładaniu porcja nam się nie rozpadnie.

Smacznego!

Mleczny team

972279_187811051378099_1719210270_ntarta

One comment on “Tarta ze szparagami

  1. KOLORowanka
    Czerwiec 15, 2013

    na ten przepis czekałam :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: