mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pity

pita1Ostatnio testujemy wszelkiej maści bezmięsne kotleciki. A według nas najlepiej one smakują w świeżo wypieczonej bułce pita. Wszystko pięknie w teorii, jednak z wykonaniem gorzej.

Podejście nr 1 (i zarazem 2 ponieważ obydwie robiłyśmy osobno, z dwóch różnych przepisów. Dla dobra ogółu tych przepisów nie podamy). Rezultat był taki, że jedna partią pit można było wbijać gwoździe a drugą spokojnie posłużyć się do samoobrony. Lub pobawić się z psem jak freesbee. Suche i twarde jak kamień coś, co nie nadawało się do jedzenia. Nie nadawało się również dla ptaków, gdyż raz wbijając w to dziób najpewniej już tak by zostały. O! jeszcze można by tak jak w filmie „Był sobie chłopiec” rzucić pitami w kaczkę. Wtedy miałybyśmy kaczkę w jabłkach na stole.  Dla bezpieczeństwa, pity 1 i 2 zostały schowane głęboko w śmietniku i spuszczona na nie została zasłona milczenia….

Podejście nr 2.

Tym razem poszukałyśmy lepiej i znalazłyśmy piekarniczą biblię. Przepisy na pieczywo są dokładne, dobrze opisane i zawsze wychodzą (klik). Nasze pitki wyrosły, były miękkie i miały cudowną właściwość znikania w sekundę:)

Składniki na ok 6 sztuk.

Składniki:

  • 450g bialej pszennej maki chlebowej
  • 10g swiezych drozdzy (1 łyżeczka instant)
  • 2 łyżeczki soli
  • 280g letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy sól, mąkę i oliwę. Mieszamy i zagniatamy na miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozgazowujemy, dzielimy na 6-10 równych części i z każdej formujemy kulkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę rozgniatamy dłonią na placek grubości ok 0,5 cm. Obsypujemy odrobiną mąki i zostawiamy na 20 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy o 6 minut. Można potrzymać w piecu o  2 minuty dłużej, wtedy będą rumiane.

Smacznego!

Mleczny team

pita2

One comment on “Pity

  1. potravelblog
    Czerwiec 25, 2013

    moje pierwsze podejście też się tak zakończyło:) dopiero za drugim razem wykorzystałam przepis od tureckich znajomych i jakoś poszło.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 11, 2013 by in Grill, Izrael / kuchnia żydowska, Kanapki, Kuchnie świata, MK na imprezę, Piekarnia, Piknik and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: