mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Steki

steki2W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że sklepy serwują nam żylastą wołowinę, która rzekomo ma nadawać się do wszystkiego. Niestety o ile nie robimy gulaszu, burgerów czy innych dań z mięsa mielonego, mięso wołowe nie będzie dobre. Dlaczego? W Polsce hoduje się głównie krowy mleczno-mięsne – wynika to oczywiście z oszczędności i praktyczności zastosowania takiej krzyżówki. Hodowla krów czysto mięsnych stanowi bardzo mały procent. W 1994 roku powstał co prawda Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, niestety nadal tego typu mięso jest rzadkością w polskich sklepach. Skąd więc mamy wziąć mięso? Nam  udało się znaleźć fenomenalny sklep oferujący argentyńską wołowinę (poszukajcie w internecie). Wiemy, że można ją czasem dostać w jednym z supermarketów. Argentyńskie krowy oferują najlepsze mięso. Niestety sposób ich hodowli jest dość traumatyczny, bo hodowcy wychodzą z założenia, że krowa musi mieć zbite mięso, przez co bydło jest przetrzymywane w małych boksach, które uniemożliwiają im ruch.

Rasy bydła mięsnego:

  • Salers
  • Blonde d’Aquitaine
  • BBB
  • Charolaise
  • Galloway
  • Limousine
  • Piemontese
  • Aberdeen angus
  • Hereford
  • Highland
  • Simentaler
  • Beefmaster
  • Santa Gertrudis
  • Brangus
  • Braford
  • Charbray
  • American Brahman

Jeśli już przejdziemy przez wybór mięsa, uciszymy nasze sumienie i uznamy, że trudno, życie jest ciężkie, krowom nie żyje się najlepiej ale my lubimy mięso i chcemy je zjeść, a nasz wybór nie wpłynie na zmianę sposobu hodowli, to przystępujemy do robienia steków!

Steki:

  • stek wołowy (czyli antrykot, rostbef lub polędwica o grubości ok. 2,5-3cm)
  • olej
  • sól, pieprz
  • ewentualnie masło i rozmaryn

Mięso musimy uważnie wybrać. Najlepsze będzie takie, które ma równomiernie rozłożony tłuszcz w postaci drobnych żyłek. Mięso na steki musi skruszeć czyli wstawiamy je do lodówki pod przykryciem przynajmniej na jeden dzień. Gdy ściemnieje, znaczy, że jest już gotowe. Po wyjęciu z lodówki odstawiamy je na ok. godzinę, żeby uzyskało temperaturę pokojową. Najlepiej steki smażyć na grillu. Nie każdy ma jednak takie możliwości. Dlatego my proponujemy do wyboru: posmarowaną warstwą oleju patelnię grillową lub zwykłą. Mięso możemy przed smażeniem posolić (niektóre szkoły absolutnie tego zakazują. Chyba ważne jest, żeby nie zrobić tego za wcześnie) i popieprzyć. Gdy olej jest już rozgrzany, wrzucamy mięso. Nie dociskamy go niczym, nie ruszamy co sekundę, tylko dajemy mu czas, żeby spokojnie się wysmażyło. Po ok. 1-2 minutach obracamy i smażymy tyle samo z drugiej strony. Teraz najważniejsze. Trzeba wiedzieć czy nasz stek jest krwisty, pół-krwisty czy dobrze wysmażony. Istnieje podobno jakaś metoda na kciuk… ale my nie mamy pojęcia jak to działa i wolimy nie ryzykować. Warto natomiast użyć termometru spożywczego (to zakup za ok. 30 zł a jest niezastąpiony w kuchni):

Stek krwisty (rare) – 41-46 °C

Stek pół-krwisty (medium) – 56-62°C

Stek wysmażony (well done) – 75°C

Po smażeniu mięso powinno 3-4 minuty odpocząć. Po tym czasie, przystępujemy do konsumpcji. Mięso wołowe ma tak dobry smak, że nie musimy dodawać żadnych przypraw. Jeśli chcemy, to (oprócz soli i pieprzu) możemy polać stek sosem z patelni z dodatkiem masła, rozmarynu i odrobiny cytryny.

Smacznego!

Mleczny team

steki1

2 comments on “Steki

  1. grejfrut
    Czerwiec 9, 2013

    Rewelacyjna instrukcja, niestety moja pierwsza przygoda ze stekami zakończyła się definitywnie fiaskiem i skutecznie zniechęciła mnie do dalszych prób. Była to najdroższa podeszwa do butów jaką kiedykolwiek wyrzucałam do kosza (: Może jak natrafię gdzieś na argentyńską wołowinę skuszę się ponownie i tym razem uda mi się zrobić zjadliwy stek?

    • Mleczna Krowa
      Czerwiec 9, 2013

      mamy nadzieję, że się nie zniechęcisz i spróbujesz ponownie! kup koniecznie termometr spożywczy – baaardzo pomaga!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 1, 2013 by in Grill, Kuchnie świata, Mięso, MK na imprezę, Obiad, Piknik, USA and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: