mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Ziołowy chlebek

DSC_0180Na urodziny zrobiłyśmy pyszny ziołowy chlebek. Zamiast tradycyjnego pieczywa do grilla zaserwowałyśmy chlebo-bułkę, którą łatwo się dzieli odrywając cienkie kromeczki. Wystarczy odrobina fantazji i można wyczarować chlebek na jaki tylko ma się ochotę. Ten jest ze świeżym tymiankiem, pietruszką i oregano, a na Wielkanoc zrobiłyśmy pomidorowy.

Chlebek zrobiony jest z ciasta drożdżowego, podobnego jak na pizzę. Zamiast świeżych drożdży z powodzeniem można użyć tych suszonych, nie wpływa to na jakość wypieku.

Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej poznańskiej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 150 ml ciepłego mleka

Do posmarowania:

  1. 1/4 szklanki oliwy
  2. świeże zioła (u nas tymianek, oregano i pietruszka)
  3. sól
  4. pieprz

Wykonanie:

Mieszamy mleko z wodą. Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy połową ciepłego płynu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz  wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. w razie potrzeby dolewając resztę płynu.  Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 45 min.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko (ok 30 mm).

Ciasto kroimy na 12 kwadratów a każdy z nich na pół (nie jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układamy jeden na drugim sosem do góry a następnie układamy pionowo w okrągłej blaszce lub keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).

Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min (po tym czasie ciasto szczelnie nam wypełniło okrągłą blaszkę.

Pieczemy 45min w 180st.

DSC_0181W chlebku wielkanocnym zamiast oliwy użyłyśmy przecieru pomidorowego. Do miseczki wrzucamy przecier pomidorowy, oliwę i mieszamy. Do sosu dodajemy zioła oraz posiekane  ząbki czosnku. Mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy startym na grubych oczkach serem (użyłyśmy Mlekdamera).

DSCF1834

DSCF1843-001

One comment on “Ziołowy chlebek

  1. Pingback: Odrywany chlebek czosnkowy | Co Pysznego?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 20, 2013 by in Grill, MK na imprezę, Piekarnia, Piknik and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: