mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Malinowy mazurek

mazurek1Ostatnio w nasze ręce wpadł najnowszy numer Kukbuka… Nie jesteśmy fankami tego magazynu. Ok, jest ładny i gruby ale zawartość nas trochę nie przekonuje. Jednak  jeden przepis zrobił na nas wyjątkowe wrażenie: różany mazurek Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Jako fanki kuchni retro, kolekcjonujące książki kucharskie z początku wieku, kupujące wszystkie reprinty i fascynujące się przepisami na pieczone pawie, raki w śmietanie i inne potrawy, których prawdopodobnie byśmy nie tknęły – musiałyśmy wypróbować przepis. Mazurek na zdjęciu w gazecie prezentował się pięknie. Był jasno różowy, posypany płatkami migdałowymi. Od razu widziałyśmy go w zestawie z porcelanowymi filiżankami do herbaty, srebrnymi, zdobionymi łyżeczkami, koronkowym obrusem… Niestety od początku wiedziałyśmy, że mazurek różany pozostanie dla nas niedostępny. Jedyny moment, kiedy Ola może zjeść cokolwiek różanego, jest wtedy, gdy siedzi w poczekalni Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, gotowa na podanie kroplówki zaraz po spożyciu posiłku… Szybko zmieniłyśmy listę składników i tak powstał mazurek malinowy. Jest ciemniejszy niż różany i trzeba go trzymać w lodówce, bo masa jest bardzo miękka – ale zapewniamy was – jest przepyszny!

Malinowy mazurek:

  • 200g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim formę o wielkości ok. 20×30 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) – zostawiamy brzegi o wysokości ok. 1 cm.

Pieczemy w temperaturze ok. 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 10-15 minut. Studzimy.

Masa malinowa:

  • 200g białej czekolady
  • 4,5 łyżki śmietanki kremówki
  • 500g mrożonych malin
  • 5 łyżek cukru
  • Płatki migdałowe do posypania

Maliny podgrzewamy w rondelku. Gdy są już miękkie i puszczą sok, dodajemy cukier. Dusimy ok. 30 minut, a następnie blendujemy i przelewamy przez gęste sitko – musimy uzyskać bezpestkowy mus malinowy. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, do której wkładamy połamaną czekoladę i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną, zestawiamy z ognia. Masa musi trochę przestygnąć. 2 łyżki musu malinowego rozsmarowujemy na cieście. Pozostały mus łączymy z masą czekoladową i wylewamy na spód mazurka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

Mleczny team

mazurek5

5 comments on “Malinowy mazurek

  1. Justin&Dorothy
    Marzec 23, 2013

    ooo z malinami jeszcze nie spotkałam się w mazurku. super pomysł :)

  2. Kats
    Marzec 23, 2013

    Świetny, a jaki kolor..

  3. Ola
    Marzec 23, 2013

    Od razu wiedziałam, że mi się spodoba jak przeczytałam ‚malinowy’ :D

  4. peggykombinera
    Marzec 23, 2013

    kolor czaruje :)
    Wasza wersja jest bardzo promienna :)
    mam wielki sentyment do tego mazurka oraz autorki artykułu, na który się powołujecie – jest mi ona bardzo bliska.

  5. Karolina
    Marzec 24, 2013

    Maliny już u mnie „wyszły”. Mam jeszcze zapas truskawek…czemu nie ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: