mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Köfte kebab czyli kebab z mielonego mięsa

kofta6Odmian kebabów jest mnóstwo (podobno ponad dwadzieścia, ale nie liczyłyśmy i nie znamy wszystkich więc trudno nam to zweryfikować). Najbardziej popularny w Polsce jest döner kebab czyli skrawki mięsa z surówką podane w bułce – oryginalnie podobno podawane z owczym serem. To, co można dostać w popularnych polskich punktach gastronomicznych jest chyba luźną wariacją na temat kebaba. Najczęściej mięsa tam niewiele, surówka jest tylko z kapusty a to wszystko dostajemy w jakiejś okropnej, wielkiej, suchej bule. My to jadamy tylko po spożyciu dużej ilości alkoholu – wątpliwą jakoś mięsa należy jakoś zneutralizować.

Czytając „Język baklawy” Diane Abu-Jaber, zamarzyło nam się zjedzenie dobrej jakości jagnięciny. W tym celu udałyśmy się do najwspanialszego sklepu mięsnego, w jakim kiedykolwiek byłyśmy. Był tam chyba każdy rodzaj mięsa i to w różnej postaci. Nie wiem czy możemy tak robić reklamę, więc jak ktoś chce wiedzieć, gdzie jest ten genialny sklep, to prosimy się z nami kontaktować. Zakupiłyśmy mieloną jagnięcinę, zapłaciłyśmy z nią dużo pieniędzy i pozostało nam tylko wymyślić, co z nią zrobimy. Postanowiłyśmy przyrządzić köfte kebab. Słowo  köfte (przez nas nazwane po prostu koftą) pochodzi z perskiego kufteh i oznacza rozgnieciony.  Tego typu kebab jest podawany na patyczkach szaszłykowych i wygląda jak kiełbaska (mamy też inne skojarzenia, ale dla dobra czytelników, nie będziemy go przytaczać…). Nasze mięsko zjadłyśmy z cieplutką pitą, sycącą sałatką z bobu i grillowanej cukinii oraz tradycyjnie z hummusem.

Köfte kebab:

  • 500g mielonej jagnięciny (możemy równie dobrze użyć innego mielonego mięsa – oprócz wieprzowiny)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 drobno posiekana cebula (lub starta na tarce)
  • sól, pieprz, 2-3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,  1 łyżeczka chilli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie: 1 jajko,  1 łyżeczka kuminu, 2 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z misce. Najlepiej robić to ręką, żeby mieć pewność, że mięso zacznie się kleić. Jeśli mamy obawy, że nasze kebaby się rozpadną, możemy dodać jajko. Dodatkowo możemy zeszklić cebulę na oliwie – nie jest to jednak konieczne. Całość wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Mięsem oblepiamy patyczki do szaszłyków, tworząc „kiełbaski”. Nie jesteśmy w stanie powiedzieć ile kebabów wyjdzie z tych proporcji. Nam wyszło ok. 8. Potrawę najlepiej przygotowywać na grillu. Z powodzeniem można użyć również patelni grillowej. W tym celu musimy na niej rozsmarować cienką warstwę oleju (najlepiej ryżowego, który może osiągnąć bardzo wysoką temperaturę) i rozgrzać do momentu, w którym nad patelnią będzie unosił się dymek. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kebaby i dokładnie smażymy z każdej strony. Nie obracamy mięsa co chwila, tylko dajemy mu się porządnie wysmażyć – aż będzie ciemnobrązowe. Serwujemy natychmiast po usmażeniu. Gotowe kebaby możemy polać sosem z gęstego jogurtu, czosnku i cytryny.

kofta3

Sałatka z bobu i grillowanej cukinii:

  • 500g bobu
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 100g orzeszków pistacji (oczywiście bez łupinek)
  • sałata
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Bób gotujemy do miękkości i obieramy ze skórek. Cukinię kroimy w grubsze pół lub ćwierć-plasterki i grillujemy na patelni (na bardzo małej ilość tłuszczu). Paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy bób, cukinię i paprykę. Dodajemy oliwę z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość podajemy na sałacie i posypujemy pistacjami.

kofta2

Do tych pyszność najlepiej pasuje chleb pita, oliwki w marynacie czosnkowo-pietruszkowej oraz hummus.

Smacznego!

kofta1

One comment on “Köfte kebab czyli kebab z mielonego mięsa

  1. Tyna
    Marzec 15, 2013

    Pycha! Muszę kiedyś wykorzystać przepis, zwłaszcza na sałatkę:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: