mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Burek

OLYMPUS DIGITAL CAMERABurek (także jako: byrek, börek, boereg, piroq)  jest to potrawa typu fast-food, do wzięcia w rękę i przekąszenia na ulicy. Przepis przyjechał do nas z Czarnogóry. Gosi mama po powrocie z wakacji była nim wprost oczarowana. Co oczywiste – zaraziła swoim entuzjazmem nasz Mleczny Team. Burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, czasem z ciasta francuskiego. Jest szalenie popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. My skorzystałyśmy z wersji dla leniwych czyli z gotowego ciasta francuskiego w rolce. Was jednak zachęcamy to próbowania i wyrabiania swojego burka własnoręcznie:)

Potrawa ta wywodzi się z kuchni Imperium Osmańskiego. Poprzez kontakty ludności zamieszkującej kraje śródziemnomorskie burek przedarł się także do kuchni bałkańskiej, gdzie po raz pierwszy został przyrządzony w Niszu, serbskim mieście na południu kraju przez tureckiego kucharza w roku 1498. Z Serbii rozprzestrzenił się na sąsiadujące państwa na przestrzeni kolejnych stuleci. Paradoksalnie, to właśnie w kuchni bałkańskiej, a nie tureckiej pozostał bardziej popularny. W Turcji najbardziej popularną formą burka jest Su böreği (burek wodny), w formie naleśnika pieczony na dużej patelni oraz Sigara böreği (burek w kształcie cygara). Nadzienie tureckich burków stanowi zwykle ser typu feta, ziemniaki, pietruszka, rzadziej mielone mięso i kiełbasa. Do nadziewania burka używa się także warzywa, w tym szpinak i kapustę.

Nietypowym burkiem jest Kürt böreği (burek kurdyjski), który nie zawiera nadzienia, a podaje się go po posypaniu cukrem pudrem. W Albanii, Kosowie, Macedonii i Sandżaku burek wypełniony mięsem lub serem jest powszechnie dostępnym posiłkiem, sprzedawanym w piekarniach, cukierniach, a także specjalnych sklepach. Pełni funkcję przekąski, ale także głównego posiłku w ciągu dnia. Nigdy nie jest za wcześnie albo za późno, aby zjeść burek. Jest on dobrą propozycją na śniadanie, obiad i kolację, a także na przekąskę pomiędzy posiłkami (jak Mleczna Kanapka :).

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • ok. 400 ml wody;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka masła

Albo gotowe ciasto francuskie :)

Farsz:

u nas:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • kostka sera feta
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

 Z mąki, soli i wody wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, następnie odstawić je na 10-15 minut pod przykryciem. Rozkruszyć ser feta, dodać jajko i twaróg, sól, pieprz i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać rozmrożony szpinak, doprawiony solą, pieprzem gałką muszkatołową. Masło roztopić. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich lekko rozwałkować, , a następnie posmarować delikatnie roztopionym  (masłem).

Rozwałkować  każdą część na bardzo cienki, wręcz przejrzysty placek. W zależności od kształtu burka, jaki chcemy uzyskać, ciasto można układać na blaszce okrągłej lub prostokątnej warstwowo, nakładając na każdą warstwę farsz i w efekcie uzyskamy wielowarstwowy Burek.

W naszej wersji należy wysmarować blaszkę tłuszczem, rozwałkować ciasto francuskie, podzielić je na 3 części, ułożyć warstwowo na blaszce.

Rozgrzać piekarnik do 250°C. Piec przez ok. 30 min., do zarumienienia, następnie wyciągnąć i zjeść.

Smacznego!

Mleczny team

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 comments on “Burek

  1. Nashelly
    Marzec 13, 2013

    Oo, uwielbiam wytrawne ciasta i szpinak, na pewno było pysznie! :)

  2. Follow The Taste
    Marzec 13, 2013

    Bardzo lubię Burek i kuchnię Bałkańską :) Super!:)
    Pozdrawiam

  3. KOLORowanka
    Marzec 14, 2013

    bardzo smakowe , wydaje się łatwe :) a co najważniejsze… ma szpinak, który tak kocham :D mniam! :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Marzec 13, 2013 by in Bałkany, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Szpinak, Tarty i Quiche, Warzywa, Warzywniak and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: