mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Mercimek corbasi

mircimek (8)-002Nasza Turecka przygoda wciąż trwa. Kuchnię wypełniają zapachy przypraw, cytryny i kolendry a my… poznajemy nowe smaki. Mercimek corbasi to cytrynowa zupa z czerwonej soczewicy, którą jada się najczęściej na zimno. Podobno. Co prawda byłam w Turcji ale „zwykłym” turystom się takich pyszności chyba nie podaje:)

Podobno mercimek corbasi jest w Turcji niczym pomidorowa w Polsce, po prostu absolutna podstawa. A skoro podstawa to oczywiście musiałyśmy spróbować.

Zupa jest zaskakująca. Bardzo sycąca (zwłaszcza z ryżem lub chlebem naan) i jednocześnie rozgrzewająco orzeźwiająca. Zależy to oczywiście od stopnia podgrzania – podana na zimno niczym nie ustępuje naszym chłodnikom, natomiast podgrzana  idealnie rozgrzewa po przeprawie przez zaspy:)

Zupę należy zaprawić dużą ilością cytryny (co na początku nie bardzo nam odpowiadało, jednak jak zupa się „przegryzła” smaki się zrównoważyły).

Dzięki dużej ilości soczewicy jest to posiłek sycący, tani i bardzo zdrowy. A przede wszystkim – smaczny!

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • grubo pokrojona cebula
  • dwie średnie marchewki pokrojone w grubą kostkę
  • ćwiartka selera pokrojona na części
  • pieprz czarny, sól, mięta, cząber, pietruszka, kumin, chilli
  • sok z dużej cytryny (lub więcej)
  • łyżka pasty pomidorowej
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pastę pomidorową i całość chwilę przesmażamy. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych w grubszą kostkę.  Podsmażamy całość około 5 minut. Do warzyw dodajemy szklankę soczewicy i zalewamy wszystko wrzątkiem ponad poziom warzyw.  Skręcamy gaz i podlewamy na bieżąco wodą. Trzeba dość często zaglądać do garnka, ponieważ soczewica gotuje się szybko i łatwo jest całość przypalić. Gdy soczewica będzie się rozpadać, a warzywa zmiękną całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy taką ilość wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy.  Całość doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, cząbrem, miętą, chilli i pietruszką oraz sokiem z cytryny. Podobno najlepiej smakuje mocno cytrynowa (sok z jednej cytryny na 1 litr zupy). My zrobiłyśmy wersję „łagodną” i dodałyśmy sok tylko z jednej bardzo dużej na ok 3 litry a i tak była wyraźna.  Zajadamy z ryzem, chlebem naan lub bez niczego.

Smacznego!

mircimek (14)

mircimek (1)

mircimek (13)-001

mircimek (9)-004

Mleczny team

2 comments on “Mercimek corbasi

  1. malloryplath
    Marzec 12, 2013

    Kocham czerwoną soczewicę! W postaci takiej zupy jeszcze jej nie jadłam, z chęcią wypróbuję przepis;)

    • Mleczna Krowa
      Marzec 12, 2013

      Serdecznie polecamy! Warto popróbować z ilością cytryny:) I czekamy na opinię!:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: