mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Eggah z cieciorką i bakłażanem

eggah (3)Za oknem sypie śnieg, jest zimno i paskudnie a nam marzą się wakacje gdzieś gdzie jest wprost gorąco. Przeglądając zdjęcia najróżniejszych zakątków świata naszła nas ochota na wycieczkę do Turcji. Na razie jest ona tylko w sferze marzeń, ale na tę kulinarną wybrałyśmy się już.

Pierwsze danie jakie zrobiłyśmy to eggah – turecki odpowiednik omletu czy fritatty.  Eggah jest popularny na całym bliskim wschodzie i właściwie ile domów tyle przepisów. Może być zarówno mięsny (np. z mieloną baraniną) jak i w wersji warzywnej, na którą się zdecydowałyśmy. Zaletą  eggah jest prostota i czas wykonania – robi się właściwie sam przez ok. 30 minut.

Eggah podaje się w formie grubego placka (zarówno na zimno jak i na gorąco) razem z surówką lub sosem.

Składniki:

  • oliwa
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • posiekana ostra papryczka
  • 250 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 1  czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w małą kostkę
  • puszka odsączonej cieciorki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać patelnię. Na oliwę wrzucić cebulę i smażyć 2–3 minuty, aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać ziemniaki, czerwoną paprykę i bakłażana. Całość należy smażyć około 5 minut, często mieszając, aż warzywa się lekko przyrumienią. Gdy warzywa są rumiane i miękkie dodajemy odsączoną cieciorę.

Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy widelcem. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Do okrągłego naczynia żaroodpornego lub blaszki wykładamy warzywa i zalewamy jajkami. Zapiekamy ok 5 minut, tak aby wierzch był ładnie przyrumieniony a boki nie przywierały.

Smacznego!

Mleczny team

eggah (2)-001-1

eggah (1)-002

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: