mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Mus malinowo-czekoladowy

mus2Wszyscy już chyba wiedzą, że kochamy Julię Child. Nie obchodzi nas, że we wszystkich przepisach pojawia się zdecydowanie zbyt dużo masła. Masło jest dobre. Naszym zdaniem, pomijając fakt, że Julia gotuje dość tłusto, jest to zdrowa kuchnia. W przeciwieństwie do wielu współczesnych kucharzy, autorów książek kucharskich, Julia nie korzysta z półproduktów. Prawie wszystko trzeba zrobić samemu. A w dodatku wszystko wychodzi pyszne. Dlatego tak często sięgamy po jej przepisy. Niestety ludzie mają coraz mniej czasu i mało kto chce spędzić w kuchni 8 godzin. Jednak czasem, od święta, warto przyrządzić coś według Jej pomysłu. Julia was nie zawiedzie! Dzisiaj przedstawiamy przepis na mus czekoladowy z naszą małą modyfikacją – musem malinowym.

Mus czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 kubka drobnego cukru + 1 łyżka (do ubijania białek)
  • 180-200g czekolady deserowej lub gorzkiej i mlecznej
  • 4 łyżki mocnej kawy
  • 180-200g masła (bardzo dobrego masła! gorszej jakości masło nie połączy się dobrze z czekoladowym musem i zrobią się grudki)
  • szczypta soli

Przygotuj:

  • garnek z lekko gotującą się wodą
  • drugi garnek z lodowatą wodą

(Oba garnki muszą zmieścić w sobie miskę, w której będziemy ubijać żółtka.)

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę – najlepiej w metalowej misce. Miksturę w misce stawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą i ubijamy jeszcze przez ok. 3-4 minuty.  Masa zacznie się pienić  – zdejmujemy z ognia, gdy jest gorąca.  Szybko wkładamy miskę do garnka z lodowatą wodą i ubijamy przez kolejne 3-4 minuty, aż masa przestygnie i znów będzie gładka, gęsta i puszysta.

W drugiej misce, postawionej na garnku z gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę z kawą – nie wiemy jak to się dzieje, ale czekolada po połączeniu z kawą ścina się i bardzo gęstnieje – dlatego cały czas trzeba mieszać!

Do rozpuszczonej masy czekoladowo-kawowej dodajemy stopniowo masło – po kawałeczku. Ma nam powstać piękny, puszysty krem.  Następnie łączymy masę czekoladowo-kawową z żółtkami i cukrem.

Ostatni krok to piana z białek. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli (Julia ma jakieś wytłumaczenie na tę sól ale nie pamiętamy jakie) i na koniec dodajemy cukier. Ubijamy aż białka będą sztywne i puszyste, a cukier całkiem rozpuszczony.

Na koniec delikatnie łączymy szpatułką masę czekoladową z pianą z białek. Gotowe!

Mus malinowy:

  • 400-500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • sok z 1/4-1/2 cytryny
  • cukier (dowolna ilość – ma nam smakować)

Maliny dusimy na wolnym ogniu w rondelku. Gdy trochę zmiękną i puszczą sok, dodajemy cukier i sok z cytryny. Dusimy ok. 30 minut. Następnie całość blendujemy. Na koniec musimy pozbyć się pestek – maliny przecieramy przez drobne sitko.

Na dno miseczek wylewamy mus malinowy. Na nim wylewamy mus czekoladowy. Wierzch dekorujemy malinami (my użyłyśmy żelek malinowych – niestety w zimie ciężko zdobyć świeże owoce).

Smacznego!

Mleczny team

mus

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: