mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Domowe burgery

burgery1Jakiś czas temu byłyśmy w barze hamburgerowym. Burgery były przepyszne ale okazało się, że to tak popularne miejsce, że bułkę z kotletem trzeba było jeść na dworze. Zmarznięte wróciłyśmy do domu i uznałyśmy, że zrobienie hamburgera nie może być takie trudne i w domowych warunkach też jest to wykonalne. Dlatego dziś prezentujemy burgery z sosem BBQ, frytkami z batatów i kolbami słodkiej kukurydzy.

Burgery:

Porcja dla 2 osób

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 2-3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • sos Worcestershire
  • olej do smażenia

Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na oleju i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie mieszamy mięso z jajkiem, musztardą, przyprawami i łyżeczką sosu Worcestershire (można dać więcej – co, kto lubi). Na końcu dodajemy cebulę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Smażymy na patelni grillowej, na odrobinie oleju. Musimy uważać, żeby nie smażyć ich zbyt długo. Lepiej zjeść odrobinę krwistego burgera niż smażonego zbyt długo.

Sos BBQ:

W sumie to nie wiemy, czy jest to prawdziwy sos BBQ. Trochę sobie ułatwiłyśmy życie i nie dałyśmy do niego prawdziwych śliwek, tylko powidła ale i tak wyszedł pyszny.

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 100g zagęszczonego soku pomidorowego lub świeży pomidor (oczywiście dostępny tylko w sezonie letnim)
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki powideł śliwkowych
  • sos tabasco lub sos louisiana (ostrzejszy od tabasco)

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy, powidła śliwkowe i ostry sos. Chwilę gotujemy – aż zacznie bulgotać. Odstawiamy do przestygnięcia.

burgery2

Frytki z batatów i kukurydza:

Nie będziemy dawać konkretnego przepisu na frytki z batatów i kukurydzę bo ich przygotowanie zależy od naszych własnych preferencji. Bataty mają to do siebie, że są dużo miększe po pieczeniu/smażeniu niż zwykłe ziemniaki. My nasze piekłyśmy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Wcześniej obtoczyłyśmy je w oliwie i dobrze posoliłyśmy.

Kukurydzę gotuje się w wodzie z dodatkiem odrobiny mleka i soli przez ok. 15 minut.

Burgery podajemy z ulubionymi warzywami, w podgrzanej w piecyku bułce, posmarowanej odrobiną musztardy.

Smacznego!

Mleczny team

burgery4

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: