mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Knysze

knysze2Knysza to danie pochodzące z Europy Wschodniej. Najbardziej popularne było na Ukrainie, Litwie i Białorusi –  nie wiemy jednak, czy nadal cieszy się tam taką samą popularnością, jak dawniej. Obecnie najwięcej knyszarni istnieje w Nowym Jorku. Knysze zostały tam przywiezione przez europejskich imigrantów żydowskiego pochodzenia, a pierwszą knyszarnię otworzono w 1910 roku. Co ciekawe, istnieje ona do dzisiaj – najsłynniejsze knysze można zakupić w piekarni Yonah Schimmela. Według właścicieli, którzy pilnie strzegą rodzinnej receptury, prawdziwa knysza musi być pieczona (a nie smażona) i nadziewana przede wszystkim ziemniakami. Inne wersje tego specjału zakładają dodanie kaszy gryczanej, kapusty kiszonej lub mięsa. Naszym zdaniem jest to pewnego rodzaju pieczony pieróg. Tak więc,  po samosach i empanadas, przedstawiamy kolejna odsłonę pierogów – tym razem w wersji żydowskiej.

Ciasto na knysze:

Ciasto można zrobić wg różnych przepisów. Drożdżowe, ziemniaczane, kruche, z dodatkiem proszku do pieczenia itd. Pełna dowolność, uzależniona tylko od naszych preferencji.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 0,5 kubka oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,5 kubka wody

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu mieszamy jajko, olej, ocet i wodę. Płynną miksturą wlewamy do suchych składników  i zagniatamy (możemy na początek wlać trochę mniej wody, żeby mieć pewność, że nie będzie jej za dużo). Gdy ciasto jest gładkie i miękkie, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 100g kremowego sera białego
  • sól, pieprz
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlewamy wodę. Odstawiamy na chwilę, żeby odparowały, a następnie rozgniatamy na purée i mieszamy z serem.  Białą i lekko zieloną część pora kroimy na plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą, podsmażamy na maśle, na małym ogniu. Gdy przestygną, dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części – z każdej powinny powstać 3 knysze. Każdy kawałek wałkujemy na cienki prostokąt, na którym układamy 3 „kupki” farszu. Ciasto z farszem zwijamy w rulonik, dokładnie zalepiamy brzegi a następnie skręcamy części pomiędzy farszem. Każdą część odcinamy nożem i dokładnie zalepiamy, żeby farsz nam nie uciekał. Tak naprawdę możemy zawijać ciasto w dowolny sposób. Chodzi o to, żeby powstała nam ładna kulka. Każdą knysze smarujemy rozbełtanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 30-35 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym, oliwą lub jako dodatek do barszczu.

Smacznego!

Mleczny team

knysze3

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: