mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Domowe nachos z salsą z mango

574651_148025788689959_1464649321_nUwielbiamy wszelkie przekąski, przechrupki i inne umilacze czasu. Jeden z ostatnich wieczorów spędziłyśmy z założycielką bloga coś pysznego. Spotkanie to zaowocowało małą górą nachosów i pyszną słodko pikantną salsą z mango, miodu i papryczek chilli. Lubimy takie inspirujące spotkania, a że były to Walentynki – nasze nachos mają kształt serduszek. Tak, nam też udzielił się serduszkowy szał!

Nachos:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • pieprz
  • chilli
  • bazylia, oregano (mogą być świeże)

Przygotowanie:

Łączymy mąki z solą i pieprzem oraz przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Ugniatamy ciasto do momentu aż będzie zwarte i elastyczne (można dosypać nieco mąki). Rozwałkowujemy na grubość około 1 – 1,5 mm. Wycinamy kształt serduszek lub trójkątów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut do momentu aż delikatnie się zarumienią.

Co do przepisu na salsę- tu wszystko jest orientacyjne i zależy od naszego własnego wyczucia. My bardzo lubimy właśnie tą (jest świetna z łososiem) za jej słodycz i pikantność w jednym. Poza tym, ta salsa to słońce na talerzu! Kolorowa, rozgrzewająca i przepyszna.  Z proporcjami proponujemy popróbować według własnego smaku ponieważ bardzo wiele zależy od tego jakie mamy mango i jakiego miodu użyjemy.

Salsa Mango:

  • dojrzałe mango
  • pomidor
  • ostra papryczka
  • czosnek
  • sok z limonki
  • łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • czerwona cebulka

Przygotowanie:

Mango, cebulę, pomidor, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy sok z limonki, posiekany czosnek i rozpuszczony miód. Dodajemy kolendrę i doprawiamy do smaku.

488043_148025785356626_1900930165_n62563_148025792023292_2083679568_n

17662_148025755356629_2123640807_n

Smacznego!

Mleczny team

4 comments on “Domowe nachos z salsą z mango

  1. Kamciss
    Luty 17, 2013

    Musiało smakować cudownie :)

  2. Gosia
    Styczeń 10, 2014

    a można przechowywać tą salsę? w jakimś słoiczku? pasteryzować? coś coś?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: