mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Chlebek Bananowy od Micaeli

chlebek2Są takie uczucia, których długo nie zapominamy, smaki i zapachy, które towarzyszą nam przez wiele lat. Zapachy, które drążą w głowie sobie tylko znane ścieżki i pozostają z nami na zawsze. Coś czasem bardzo zwykłego co zniewala i chcemy więcej i więcej.

Moje pierwsze spotkanie z chlebkiem bananowym było tak samo zwyczajne jak oszałamiające. Normalny wieczór ze znajomymi. Już na schodach zapach dojrzałych bananów, cukru i masła wszedł mi głęboko pod skórę. Takie niespodziewane doznanie, które na chwilkę odbiera zdolność chodzenia. Nie byłabym sobą gdybym nie wyszła z przepisem (w tym miejscu muszę podziękować Micaeli, dzięki której poznałam to pyszne ciasto, i z którą  popijałyśmy pyszną kawę) Nie byłabym również sobą gdyby pierwsze podejście do tego cuda nie zaowocowało pięknym, gumowym bananowym zakalcem:) Tym sposobem jestem jedyną sobie znaną osobą, która zepsuła Banana Bread!

Na pocieszenie dodam, że wykonanie chlebka jest bardzo proste i szybkie. Jeśli chodzi o ilość składników ważne jest aby używać jednego naczynia. Chodzi tu dokładnie o hasło „szklanka”. Może to być zarówno kubek jak i filiżanka, ważne jest aby w całym przepisie zachować to samo naczynie.

Chleb jest robry zarówno na ciepło jak i na zimno jednak rekomendujemy jeść gorący z odrobiną masła i brązowego cukru.

Składniki:

  • 4 duże bardzo dojrzałe banany (miękkie, o ciemnej skórce)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wydrążona laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta nie używamy miksera. Tłuczek do ziemniaków, widelec lub blender w zupełności nam wystarczą.

W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy roztopione masło. Następnie dodajemy cukier, jajko i wanilię. Na końcu dodajemy  mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

Keksówkę (o wymiarach 10*20) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez godzinę nie zaglądając i nie dotykając. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Jeszcze ciepłe smarujemy masłem.

Gdy ostygnie wyjmujemy z formy. Ciasto dzięki bananom długo utrzymuje świeżość i nie wysycha.

Smacznego!

Mleczny team

chlebek3 chlebek4

One comment on “Chlebek Bananowy od Micaeli

  1. gin
    Luty 18, 2013

    Uwielbiam chlebki bananowe – za tą specyficzną słodycz, za ciepło. Śliczny Ci wyszedł :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: