mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Zupa porowo-ziemniaczana czyli potage parmentier

potage4Julia Child nigdy nas nie zawodzi. Dzisiaj, wracając z pracy, przedzierałyśmy się przez błoto, śnieg padał jak szalony (fascynujące jest, że zawsze ZAWSZE zaczyna padać deszcz lub śnieg pół godziny przed końcem pracy i pada przez całą drogę do domu) i byłyśmy głodne. W lodówce pustki. Na środku leżało kilka rzeczy, nadających się jedynie na kanapki oraz dwa piękne pory. Wyciągnęłyśmy książkę kucharską Julii Child i poszukałyśmy przepisu na coś porem w roli głównej. Okazało się, że pierwszym przepisem w książce Julii jest genialne w swej prostocie „Potage Parmentier” czyli zupa składająca się wyłącznie z porów, ziemniaków, masła i soli.

Potage Parmentier:

  • 2 duże pory
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • ok. 750 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki masła
  • świeża natka pietruszki

Pory kroimy w cienkie plasterki (białą i jasnozieloną część). Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Wszystko wrzucamy do wody, solimy i przykrywamy. Na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut (musimy sprawdzić czy ziemniaki i pory są miękkie). Następnie zdejmujemy z ognia. Julia proponuje rozgniatanie składników widelcem (!!!), my jednak nie mając czasu na takie fanaberie, użyłyśmy blendera. Po zmiksowaniu zupy sprawdzamy, czy jest odpowiednio słona (my już nic nie doprawiałyśmy) i dodajemy 3 łyzki masła (po kolei) – dokładnie mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Teraz zamarzyły nam się do tego grzanki…No ale zupa zjedzona, garnek wylizany więc grzanki będą musiały poczekać do następnego razu. A jesteśmy pewne, że ta zupa na stałe zagości w naszym menu.

Smacznego!

Mleczny team

potage1

3 comments on “Zupa porowo-ziemniaczana czyli potage parmentier

  1. soulstorm-everywhere
    Luty 6, 2013

    nie jadłam nigdy takiej zupy, ciekawe jaki ma smak.

    • Mleczna Krowa
      Luty 6, 2013

      wspaniały! też byłyśmy nastawione trochę sceptycznie ale warto było zaryzykować :) trudno nam opisać smak. wiadomo, że pory trochę dominują ziemniaki ale są wyważone i nie przytłaczają. zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca :)

  2. gin
    Luty 10, 2013

    Robiłam kiedyś krem z porów, smakował bosko. Wasza zupa wygląda pięknie i bardzo apetycznie, kolorek ma cudny :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: