mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pizza

pizza1Uwielbiamy włoską kuchnię. Wszystkie makarony, pizze, desery, sałatki są po prostu pyszne. W dodatku na ogół proste w wykonaniu i lekkie. Dla nas jest to przeciwieństwo kuchni francuskiej, w której wszystkie przepisy wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, z której wychodzi się ociekając  masłem. Tym razem zrobiłyśmy pizzę teoretycznie wg przepisu na pizzę neapolitańską. Niestety nie przypominała ona sycylijskiego specjału. Wiadomo: nie miałyśmy odpowiedniej mąki i pieca do pieczenia. Ale wiecie co?  To nie było ważne. Pizza była przepyszna. Jedna z lepszych, które kiedykolwiek robiłyśmy. Przepis znalazłyśmy na blogu: http://pistachio-lo.blogspot.com

Pizza:

  • 4,5-5 szklanek mąki (my użyłyśmy zwykłej mąki poznańskiej) – przepis nakazywał użycie specjalnej mąki włoskiej typu 0 lub 00 (nie mamy takiej i nie zamierzamy raczej kupować w najbliższym czasie)
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli morskiej (sól morska jest niezbędnym składnikiem pizzy neapolitańskiej. Jeśli nie aspirujemy do wypieku takiej pizzy z powodzeniem możemy użyć soli zwykłej)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, wciskając w ciasto jak najwięcej powietrza (jest to dość męczące ale trwa ok. 5 minut). Odstawiamy ciasto na 5 minut i po tym czasie znowu ugniatamy. Gdy ciasto jest już miękkie i puszyste, przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Na koniec wstawiamy miskę z ciastem do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Sos:

Lubimy proste sosy do pizzy. Dla nas najważniejszym składnikiem jest czosnek i cebula. Sos zrobiony w ten sposób kładziemy na spód pizzy, pod wszystkie składniki. Na wierzch nie wylewamy już absolutnie nic poza oliwą. Jeśli ktoś jada pizzę w ketchupem, to musi być gotowy na to, że będziemy na niego patrzeć wzrokiem pełnym dezaprobaty.

  • 100ml gęstego soku pomidorowego lub koncentratu lub zmiksowanych pomidorów świeżych lub z puszki (my polecamy pierwszy wybór. W sezonie zimowym ciężko o dobre świeże pomidory)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano i co tam jeszcze lubimy
  • oliwa do smażenia

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku. Następnie wlewamy sok pomidorowy i dokładamy zmiażdżony, drugi ząbek czosnku oraz przyprawy. Chwilę gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeśli ciasto i sos są gotowe to pozostaje nam tylko dobór składników na wierzch. My proponujemy:

  • suszone pomidory
  • szynkę parmeńską
  • mozzarellę
  • rukolę

Ciasto wyjmujemy z lodówki, czekamy aż się trochę ogrzeje i rozciągamy na cienki placek – zostawiając grubsze krawędzie. Układamy składniki i zostawiamy jeszcze na 30 minut w cieple. Pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze – u nas najwięcej to 250°C – przez ok. 8 minut. Nasza prywatna porada: w piekarniku układamy dwie blachy do pieczenia (jedna na drugiej) i razem z nimi w środku grzejemy piekarnik. Pizzę rozciągamy na papierze do pieczenia i na nim układamy na rozgrzanej blasze.

Smacznego!

Mleczny team

pizza4

2 comments on “Pizza

  1. santo
    Czerwiec 7, 2013

    Włosi używają na pizzę mąki typu 0 lub 00, polskie mąki są z innej pszenicy.
    Jeśli chce się zrobić prawdziwą włoską pizzę, to trzeba użyć też włoskiej mąki…

    • Mleczna Krowa
      Czerwiec 7, 2013

      Fakt, nie miałyśmy mąki odpowiedniego typu, ale napisałyśmy o tym, więc nie ma mowy o przekłamaniu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Luty 5, 2013 by in Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Pizza, Włochy and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: