mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Samosy i warzywa pakora

samosy5Karnawał w pełni a u nas czas na indyjskie smaki. Zrobiłyśmy prawdziwy wieczorek Bolywood- były samosy (indyjskie pierożki), pakory (warzywa w cieście), chlebki naan, sos czosnkowy i film bollywood z Shahrukh Khanem. I tańce. Uwielbiam (Gosia) kumin, kurkumę, curry, kmin… Indyjskie zapachy przyprawiają mnie o zawrót głowy. Z kolei filmy i muzyka to już nie maja bajka, za to Ola jest ich wielką fanką! Niestety Ola jest uczulona na wiele składników tej kuchni i nie podziela mojego zamiłowania do orientu. Zwłaszcza do Kminku. Jednak miło było patrzeć jak ze smakiem pogryza ziemniaczki pakora!

Niezbędne przyprawy i składniki ciągle nie są u nas popularne więc przepis na pakorę musiałyśmy zmodyfikować i przetransportować na polski grunt. Mimo to wyszły przepyszne. Polecamy jako przekąskę na imprezę i nie tylko!

Samosy:

Samosa to chrupiący trójkątny pierożek nadziany warzywami, mięsem lub serem. Tradycyjnie samosy smaży się w głębokim tłuszczu, jednak z powodzeniem można je upiec. Wypróbowałyśmy dwie opcje i dwie są pyszne. A- i nasze trójkąty potraktowałyśmy dość umownie. Kształt nie wpłynął na smak:)

Ciasto:

  • 400 g białej mąki
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 150 ml zimnej wody

Nadzienie

  • groszek konserwowy
  • blanszowane różyczki brokuła i kalafiora
  • gotowane ziemniaki
  • cebula
  • papryka
  • kumin, czosnek, sól, pieprz, chilli

Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy masło, wodę i sól i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Brokuły i kalafior blanszujemy, cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzącą wodą. Tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem rozgniatamy groszek z ziemniakami, niezbyt dokładnie, tak aby było czuć kawałki. Kalafior, brokuł i paprykę kroimy na drobne kawałki i dodajemy wraz z cebulą do masy ziemniaczano groszkowej. Doprawiamy do smaku. Z ciasta wycinamy kwadraty, na środku układamy farsz i sklejamy boki tak aby powstał trójkąt.

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy pierożki ok 3-5 minut na złoty kolor. Można też ułożyć je na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół 10 min. do zarumienienia).

samosy2

Warzywa pakora

Pakora to bardzo popularna przekąska kuchni indyjskiej. Kawałki, warzyw, sera paneer, kurczaka czy krewetki zanurza się w cieście z mąki ciecierzycowej (besan) i smaży w głębokim oleju. Przekąskę tego typu podaje się z sosem czosnkowym lub pikantnym.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki besan (u nas jednak zwykła pszenna)
  • jajko
  • woda
  • łyżka słodkiej papryki (powinna być garam masala jednak z powodu alergii nie mogłyśmy jej użyć)
  • łyżeczka chili
  • szczypta kurkumy lub curry

Ulubione warzywa:

  • ziemniaki
  • brokuł
  • kalafior
  • cebula

Mąkę rozrabiamy z wodą i jajkiem tak aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.

Ziemniaki podgotować na półtwardo, wystudzić, pokroić w plastry ok 0,5  cm. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, zblanszować. Cebulę pokroić w plastry.

W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Oleju musi być dużo,jak na frytki aby warzywa spokojnie mogły w nim pływać.

Cząstki warzyw moczymy w cieście (dokładnie) i wykładamy na gorący olej. Smażymy ok 3-5 minut w zależności od wielkości cząstek warzyw aż się pięknie zarumienią. Łyżką cedzakową gotowe warzywa wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Czy olej ma odpowiednią temperaturę można bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy „kapnąć” z łyżeczki odrobinę ciasta, jeśli szybko zacznie się rumienić- olej jest gotowy, jeśli nie- musimy jeszcze poczekać.

Smacznego!

Mleczny team

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: