mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Tiramisu

tiramisu1W ten weekend zmierzyłyśmy się z kuchnią włoską. Nie było łatwo. Zaczęłyśmy od poszukiwania deseru idealnego. Myślałyśmy, że od razu znajdziemy dobry przepis na tiramisu. Nigdy wcześniej go nie robiłyśmy. Okazało się, że przepisów na tiramisu jest mnóstwo, każdy inny, z innym alkoholem, bez alkoholu, z jajkami, bez jajek… Nie udało nam się dociec, jaki jest przepis na „prawdziwe tiramisu”, jedyne słuszne i „oryginalne”… Doszłyśmy do wniosku, że to trochę jak z polskim sernikiem – wszyscy wiedzą, że ma być w nim ser biały ale każdy dodaje do tego inne składniki i tak naprawdę każdy sernik smakuje inaczej. Z naszego researchu wynika, że oryginalnie tiramisu ewoluowało z deseru zabaglione. Najpierw dodano do niego biszkopty maczane w kawie, a później serek mascarpone. Tradycyjnie tiramisu robi się bez alkoholu. My jednak doszłyśmy do wniosku, że jak można coś zrobić z alkoholem, to po co w ogóle rozważać wykonanie deseru bez tak dobrego dodatku. Użyłyśmy likieru Amaretto. Zamiast niego można dodać rum, brandy lub wino Marsala.

Tiramisu:

  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 200ml mocnej kawy
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 500g serka mascarpone
  • likier Amaretto – ok. 100ml
  • ciemne kakao

Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy na bok – będziemy ich używać później. Żółtka dokładnie mieszamy z 50g cukru pudru, a następnie wlewamy 50ml likieru Amaretto. W garnku gotujemy wodę. Przykręcamy kurek z gazem – woda ma się lekko gotować. Na garnku stawiamy miskę z masą z żółtek i szybko mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Musimy uważać, żeby żółtka nie ścięły się. Gdy masa jest już odpowiednio gęsta, spód miski przepłukujemy zimną wodą. W ten sposób powstaje nam zabaglione.  Następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy 50g cukru pudru i dalej ubijamy – piana musi być sztywna i błyszcząca. Specjalną szpatułką do mieszania (nie wiemy, jak ją opisać ale to taka płaska szpatułka do mieszania ciasta), łączymy białko z masą z serka mascarpone i żółtek. Do oddzielnej miseczki wlewamy wystudzoną kawę i resztę likieru Amaretto – mieszamy. Maczamy w tym biszkopty i układamy w pucharkach kolejno: biszkopty, masa z serka mascarpone, odrobina kakao, biszkopty, masa z serka itd. – w zależności od naszych preferencji i wysokości naczynia, tyle mamy warstw. Wierzchnią warstwą jest masa z serka mascarpone posypana grubą warstwą ciemnego kakao. Przygotowane pucharki przykrywamy folią spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Na następny dzień są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Mleczny team

tiramisu2

4 comments on “Tiramisu

  1. gin
    Styczeń 22, 2013

    Oj tak, przepisów na tiramisu jest cała masa – dla mnie musi być z jajkami, Amaretto i kawą :)

  2. ola
    Czerwiec 26, 2013

    Zrobiłam, pyszneeeeeee! mniam :)

  3. ab
    Czerwiec 6, 2014

    średnio ile porcji z tego może wyjść? W niedzielę mam imprezę rodzinną,myślę nad przygotowaniem czegoś takiego,ale pewnie będzie koło 20 osób,nie wiem,czy jest sens jeśli dużo tego nie wychodzi ;)

    • Mleczna Krowa
      Czerwiec 11, 2014

      20 porcji nie wyjdzie, trzeba by było podwoić składniki. No i zależy oczywiście jakich porcji:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: