mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Quiche ze szpinakiem

quiche3Uwielbiamy wszystkie rodzaje ciasta, które można upchnąć do foremki, rozwałkować lub nadziewać. Najlepiej smakują nam z wytrawnymi składnikami. Ostatnio zrobiłyśmy quiche. Francuzi quichem nazywają tzw. „odkrytą tartę”, którą wypełnia się farszem i na końcu zalewa rozbełtanym jajkiem i śmietaną. Nazewnictwo nie jest jednak najistotniejsze. Ważny jest fakt, że jest to szybkie i pyszne danie, które można jeść w zasadzie o każdej porze dnia (i nocy – jak ktoś lubi zakradać się do lodówki o 3 nad ranem, to możemy potwierdzić – na zimno też smakuje dobrze).

Ciasto:

  • 2 kubki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 180g zimnego masła
  • 4 łyżki innego tłuszczu roślinnego
  • pół kubka lodowatej wody

Wszystkie składniki (oprócz wody) mieszamy. Masło rozkruszamy z mąką. Zasada jest taka, jak przy każdym kruchym cieście: musimy to robić bardzo szybko, żeby masa za bardzo się nie rozgrzała. Na końcu wlewamy lodowatą wodę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub lepiące, to podsypujemy mąką. Tłuszcz wciskamy z mąkę tak, żeby dokładnie się połączył i nie było grudek. Następnie owijamy ciasto folią i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki (lub na godzinę do zamrażarki).

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą formę na tartę lub okrągłą foremkę na ciasto (taką ze zdejmowaną obręczą) smarujemy masłem. Ciasto bardzo szybko wałkujemy na obsypanym mąką blacie i nawijając na wałek, przekładamy do formy. Dokładnie wylepiamy całą foremkę – na brzegu możemy zrobić ładną i gustowną falbankę. Następnie spód quichu nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Żeby boki tarty nie zapadały się do środka a spód się za bardzo nie podnosił, na wierzch kładziemy wysmarowany masłem papier do pieczenia, na którym układamy np. ziarna fasoli. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziarna fasoli, zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-8 minut – aż ciasto zacznie się robić lekko brązowe.  Po upieczeniu studzimy – jeśli nałożymy farsz na ciepłe ciasto, to rozmięknie. Jeśli użyliśmy formy do ciasta ze zdejmowaną obręczą, to możemy ją na czas studzenia odpiąć – oczywiście jeśli nie uszkodzi nam to kształtu wypieku.

Farsz:

  • 200g świeżego szpinaku
  • biała część pora
  • kilka pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
  • parmezan do posypania
  • masło

Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojonego w półplasterki pora, dokładamy liście szpinaku. Gdy liście się skurczą, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę – studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy widelcem. Dokładamy śmietanę, posiekany tymianek, sól i pieprz. Następnie do powstałej masy przekładamy szpinak. Wszystko wylewamy na spód tarty, a na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki pomidorki. Pieczemy w 180°C przez ok. 20-25 minut.

Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy gałązkami tymianku.

Smacznego!

Mleczny team

quiche2

 

2 comments on “Quiche ze szpinakiem

  1. Pati
    Styczeń 18, 2013

    Mmmmm, my też uwielbiamy takie kolorowe i wytrawne…

  2. sadie starr
    Styczeń 24, 2013

    Zrobiłam. PYCHA!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 18, 2013 by in Francja, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Pomidor, Szpinak, Tarty i Quiche, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: