mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Boeuf Bourguignon

boefZwieńczeniem weekendu z kuchnią Julii Child jest wołowina długo duszona w winie – Boeuf Bourguignon. Jest to dość pracochłonne danie ale jest tak pyszne, że warto spędzić pół niedzieli w kuchni i potem wyjadać sos prosto z garnka. A najlepsze w tym daniu jest to, że z dnia na dzień smakuje coraz lepiej – czyli tak, jak każdy szanujący się gulasz powinien smakować.

Boeuf Bourguignon:

  • 800g wołowiny (polędwicy lub ligawy)
  • 500g boczku (nie żadne plasterki tylko duży, ładny kawał świni)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 kubki bulionu wołowego
  • 10-12 szalotek
  • 500g pieczarek
  • 3 kubki = 1 butelka czerwonego wina (np. Beaujolais) + wino do popijania w trakcie przygotowań
  • świeży tymianek, świeża natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • masło, dużo masła

Dzień wcześniej przygotowujemy bulion wołowy (wg własnego przepisu lub taki, jak do czulentu). Wołowinę kroimy w niedużą kostkę lub tak, jak radzi Julia – zostawiamy większe kawałki. Boczek kroimy w paseczki (nie za cienkie ale też nie jakieś grubaśne – mniej więcej 1cmx4cm). Boczek wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 minut. Po wyjęciu z wody odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W dużym żaroodpornym garnku rozgrzewamy oliwę do smażenia. Smażymy ugotowany boczek, aż lekko zbrązowieje. Odkładamy na bok. Na tym samym tłuszczu – tylko w wyższej temperaturze – smażymy wołowinę – na brązowy kolor. Odkładamy na bok. Następnie smażymy plasterki marchewki i półplasterki cebuli. Warzywa wyjmujemy. Jeśli tłuszcz nam się nie przypalił to wrzucamy z powrotem mięso, posypujemy solą i pieprzem – mieszamy, a następnie posypujemy mąką i potrząsamy, żeby mąka otoczyła każdy kawałek. Tak przygotowane mięso wstawiamy na 4 minuty do nagrzanego do 225°C piekarnika. Wyjmujemy, potrząsamy, znów posypujemy mąką i wstawiamy na kolejne 4 minuty do piekarnika.

Dokładamy podsmażoną marchewkę, cebulę, zmiażdżony czosnek, 1 rozkruszony liść laurowy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego,  1 łyżkę posiekanego tymianku i całość zalewamy winem i bulionem (wina więcej niż bulionu. Bulionu ma być tyle, żeby przykryć całe mięso). Całość stawiamy na gazie i czekamy aż zacznie bulgotać, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy 2,5-3 godziny.

W tym czasie przygotowujemy pieczarki i szalotki. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub w paseczki i partiami smażymy na dobrze rozgrzanym maśle z odrobiną oleju. Pamiętajmy o tym, żeby na patelni nie było im zbyt ciasno – w tłumie nie chcą się rumienić. Gdy będą już ładnie brązowe z każdej strony, odkładamy je na bok do miseczki. Szalotki obieramy i wkładamy do rondelka z roztopionym masłem i olejem. Delikatnie rolujemy – tak, żeby z każdej strony były brązowe. Zajmuje to ok. 10 minut. Następnie zalewamy je 0,5 kubka bulionu wołowego lub wina, dokładamy kilka gałązek tymianku, natki pietruszki i jeden liść laurowy. Dusimy ok. 35 minut – aż cały sos wyparuje.

Gdy po 3 godzinach, nasze mięso jest już miękkie, w całym domu pięknie pachnie, a nam burczy w brzuchu, to znaczy, że niedługo będzie obiad. Wyjmujemy mięso z piekarnika. Julia Child radzi, żeby wyjąć wszystko z garnka i odlać sos. My tego nie zrobiłyśmy, bo nasz sos nam się podobał. Jeśli mamy do niego jakieś zastrzeżenia, to można odlać sos, zdjąć z niego warstwę tłuszczu i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieje. Jak już jest idealny to zalewamy nim mięso i wszystkie warzywa (pieczarki i szalotki też).

Podajemy ze świeżą natką pietruszki lub tymiankiem. Pycha!

Bon appetit!

Mleczny team

boeuf

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 14, 2013 by in Francja, Kuchnie świata, Mięso, Obiad and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: