mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Jajka w koszulkach i sos holenderski

jajka4Raz na jakiś czas wyciągamy książkę kucharską Julii Child i przyrządzamy polecane przez nią pyszności. Staramy się nie robić tego zbyt często, żeby nie umrzeć z powodu chorób serca, nadciśnienia i wysokiego cholesterolu. Dewiza” nie wiesz co zrobić? Dodaj masło!” jest bliska naszemu sercu ale w miniony weekend zużyłyśmy 4 kostki na 2 osoby. Wydaje nam się, że to całkiem dużo.

Na niedzielne śniadanie przygotowałyśmy jajka w koszulkach z pysznym sosem holenderskim – kaloryczną bombą składającą się z masła i żółtek.

Jajka w koszulkach:

  • woda
  • ocet spirytusowy
  • jajka

Jajka w koszulkach wydają się okrutnie trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Owszem – trzeba się namęczyć, żeby zawinąć białko na żółtko ale przy odrobinie wprawy, wszystko wychodzi idealnie. A nawet jak nie jest idealnie, to w sumie kogo to obchodzi? Ma być smacznie!

Do wrzątku wlewamy ocet wg zasady 1 łyżka octu na 250ml wody. Jajka możemy wbijać bezpośrednio do wrzątku lub do szklanki. Chodzi o to, żeby zrobić to bardzo szybko, płynnie, trzymając jajko jak najbliżej powierzchni wody. Gdy jajko znajdzie się w wodzie, szybko „owijamy” białkiem, żółtko i 2-3 sekundy przytrzymujemy drewnianą łyżką. Gotujemy 4 minuty. Białko jest całkiem ścięte, a żółtko płynne. Pyszne!

jajka2

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki zimnego masła
  • duża szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody

W rondelku  ubijamy trzepaczką żółtka, aż stworzą jednolitą, gładką i dość gęstą masę. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, wodę i sól. Ubijamy jeszcze przez ok. 0,5 minuty. Dodajemy 1 łyżkę masła i stawiamy rondelek na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą. Energicznie ubijamy przez ok. 2 minuty – masa powinna zgęstnieć. Jeśli gęstnieje zbyt szybko to przemywamy spód rondelka zimną wodą. Gdy żółtka mają odpowiednią konsystencję odstawiamy rondelek i dodajemy 1 łyżkę zimnego masła – ostudza ono masę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Na koniec dodajemy po jednej łyżeczce roztopionego masła – cały czas ubijając. Całość może wygląda na skomplikowaną, ale sos robi się bardzo szybko!

Smacznego!

Mleczny team

holender1

3 comments on “Jajka w koszulkach i sos holenderski

  1. qwert123
    Styczeń 13, 2013

    zjadłabym :D

  2. JohanEnder
    Marzec 15, 2013

    Nice site! :D

  3. moni
    Sierpień 21, 2013

    taka reklama pod tak pysznym jedzonkiem? ehh
    ale sosik genialny;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 13, 2013 by in Francja, Jajka, Kuchnie świata, Sosy/Dipy/Pasty, Śniadania i lunche and tagged , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: