mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Przekąski na Sylwestrowy wieczór

IMG_9823aPierwszy wpis w tym roku… Pozwolimy sobie nie robić podsumowań ani planów, mamy jedynie nadzieję, że uda nam się Was jeszcze nie raz zadziwić i zaskoczyć. Mleczny team  wieczór Sylwestrowy spędził osobno, każda z nas w swoim mieście w trochę innym stylu. U mnie (Gosia) na domówce panował pełen luz i przekąski w stylu finger food. Było dużo gier i zabaw tak więc nie było  mowy o zasiadaniej kolacji. Wszystko musiało dać się wziąć w rękę lub ewentualnie w plastikowy kubek:)

W imię zasady: „ma być smacznie cały dzień spędziłam „przy garach” i winie  z Karoliną z Coś Pysznego, a zdjęcia zrobiła najlepsza Fotografka Kaja.

Wyszło świetnie, a wieczór udało się spędzić z przyjaciółmi (zarówno tymi wypróbowanymi jak i tymi świeżo poznanymi znajomymi, którzy również się sprawdzili).

Menu na zabawę:

  • pizza na sosie serowo-szpinakowym z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami oraz wersja wegetariańska
  • pizza z kurczakiem, boczkiem, papryką i oliwkami
  • zupa dahl autorstwa Karoliny
  • tortille z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem
  • sałatka makaronowa z tuńczykiem, warzywami i winegretem
  • guacamole
  • krewetki grillowane w kolendrze
  • smażone pikantne  paski kurczaka
  • pasta z groszku
  • dip czosnkowy
  • deska serów, wędlin i warzyw.
  • sałatka owocowa w dużej ilości wódki i szampana

Pasta z groszku:

  • puszka groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kremowego twarożku naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, chilli

Groszek odsączyć, przełożyć do miski. Dodać twarożek i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać przyprawy.

Guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebula
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sok z limonki
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • świeże chilli

Awokado obrać, rozgnieść widelcem wraz z sokiem z limonki. Cebulkę, chilli i pomidory posiekać dodać do pasty. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kolendrę.

Tortilla z serkiem i łososiem

  • Opakowanie pełnoziarnistych placków Tortilla (8 sztuk)
  • 4 opakowania kremowego serka naturalnego
  • ogórek
  • natka pietruszki lub świeży koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • wędzony łosoś

Serek mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz  posiekaną natką pietruszki. Każdy placek smarujemy cienko twarożkiem. Ogórka kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na całej powierzchni placka. Na plastry ogórka nakładamy płaty wędzonego łososia. Ostrożnie, aby placki nie popękały zwijamy ciasne rulony i odkładamy na ok. pół godziny. Po tym czasie kroimy na 5 cm kawałki.

Życzymy Wam pysznego roku 2013!

Mleczny team

DSC_0018a

IMG_9834a

IMG_9837a

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 2, 2013 by in Kanapki, MK na imprezę, Sosy/Dipy/Pasty, Warzywa, Warzywniak, Śniadania i lunche and tagged , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: