mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Czulent (czolent)

czulent3Kontynuujemy przygodę z kuchnią żydowską! Dzisiaj gotujemy jedno z najbardziej charakterystycznych dań – czulent. Jest to rodzaj gulaszu, gotowanego przede wszystkim na szabat – cotygodniowe święto, które rozpoczyna się zapaleniem świecy 18 minut przed zachodem słońca w piątek, a kończy po zachodzie słońca w sobotę. W tym czasie należy przestrzegać ściśle określonych zasad – m.in. nie wolno używać sprzętów elektrycznych czy gotować na ogniu. Z tym wiąże się sposób przygotowywania czulentu. Przed szabatem jest on długo gotowany na małym ogniu (ok. 3 godzin), a na czas szabatu jest wstawiany na specjalną płytę grzewczą, zwaną blachą. Dawniej był on wstawiany do tzw. szabaśnika – pieca, który bardzo długo, po wygaszeniu ognia, utrzymywał temperaturę. Czulent jest spożywany w sobotę na obiad. W sumie przygotowywany jest 24 godziny. Nam też zajęło to bardzo dużo czasu. W sumie gotowałyśmy go 3 dni…

Czulent (czolent):

Bulion:

  • mały kawałek wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • liść pora
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • odrobina oliwy

Dzień wcześniej przygotowujemy bulion, którym będziemy zalewać gulasz przed pieczeniem. Musimy go zrobić dość dużo – tak, żeby przykrył wszystkie składniki czulentu. Podane powyżej ilości są przykładowe.

Pół cebuli drobno kroimy i szklimy na oliwie (w garnku, w którym później będziemy gotować bulion). Dolewamy wody i wrzucamy pokrojone warzywa, liść pora, natkę pietruszki i lubczyk (nie siekamy). Dodajemy przyprawy a na końcu wołowinę. Gotujemy na wolnym ogniu – im dłużej, tym lepiej. Na koniec dodajemy opaloną nad gazem drugą połówkę cebuli. Na noc wstawiamy do lodówki.

Czulent:

  • garść fasoli białej
  • garść innej dowolnej fasoli (my użyłyśmy fasoli borlotti)
  • 2 garście cieciorki
  • 500g wołowiny (takiej, jak do gulaszu – my użyłyśmy polędwicy)
  • 1 marchewka
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g kaszy gryczanej
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 papryka (może być pół żółtej i pół czerwonej – ładnie wygląda)
  • 1-2 łyżki gęsiego smalcu
  • sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki, cząber, tymianek

Fasolę i cieciorkę moczymy całą noc. Białą fasolę można obrać ze skórek. Cebule szklimy na oliwie lub gęsim smalcu. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne z przykrywką. Dno smarujemy gęsim smalcem. Kolejno przekładamy warstwy – zaczynamy od cebuli, potem mięsa. Jeśli używamy wołowiny warto położyć ją na spód – będzie miększa i bardziej soczysta. Później na przemian fasolę, marchewkę, seler, kaszę, paprykę. Między warstwy sypiemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, lubczyk, wkładamy odrobinę gęsiego smalcu i ząbki czosnku – w skorupkach (możemy odkroić najpierw twardą część). Na wierzch układamy ziemniaki. Całość zalewamy bulionem tak, żeby całe danie było przykryte (najlepiej nawet na ok. 2 cm powyżej ostatniej warstwy). Tak przygotowane składniki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem – aż bulion zacznie się gotować. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 100-150°C piekarnika i pieczemy – jak najdłużej. Najlepiej czulent jeść dopiero 3 dnia – przez całą noc stygnie a potem na nowo go podgrzewamy.

Do czulentu możecie dać każdy rodzaj mięsa (oprócz wieprzowiny), kaszy (tradycyjnie używa się kaszy jaglanej) i fasoli. Wybór jest uzależniony od waszych preferencji. Można nawet wymieszać różne rodzaje mięs np. wołowinę z gęsiną lub kaczką – wtedy tłustsze mięso kładziemy na wyższą warstwę.

Legenda głosi, że tylko Żydzi lubią czulent – nie jadłyśmy nigdy prawdziwego czulentu, zrobiłyśmy raczej jego luźną interpretację ale naszym zdaniem był przepyszny.

Smacznego!

Mleczny team

czulent1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: