mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Falafel i inne pyszności

W niedzielę pierwszy dzień Chanuki – w ramach tego rozpoczynamy weekend (tak, wiemy, że jest dopiero czwartek) z kuchnią żydowską i izraelską. Na pierwszy ogień: falafel – wegetariański specjał kuchni  izraelskiej i arabskiej. Tydzień temu Gosia się z nim zmagała . Nic nie wyszło, kotlecik rozpadł się i cała cieciorka poszła do śmieci. Dlaczego? Dlatego, że Gosia użyła cieciorki z puszki. Podstawą odpowiedniej konsystencji falafela jest cieciorka w ziarnach (moczona całą noc – bez gotowania) i głęboki olej. Tym razem udało się.

Falafel:

  • 150-200g cieciorki w ziarnach
  • 2-3  ząbki czosnku
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżka)
  • 1/2 cebuli
  • papryka słodka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina mielonej kolendry
  • łyżka mąki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Cieciorkę moczymy w wodzie (przez całą noc). Następnego dnia dokładnie blendujemy ziarna, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną  cebulę i pozostałe składniki. Jeszcze raz miksujemy. Formujemy małe kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju – aż będą ładnie rumiane.

falafel1

Hummus:

To nasz ulubiony dip do wszystkiego. Nasi znajomi też go pokochali i na większości imprez domagają się tej pysznej pasty z cieciorki. Ponieważ robiłyśmy go wiele razy, udało nam się dopracować najlepszą (naszym zdaniem) recepturę. Można go robić na wiele sposobów. Dla cierpliwych polecamy moczenie cieciorki, gotowanie i miksowanie. Dla mniej cierpliwych – cieciorkę z puszki. A dla tych, którzy nie mają czasu na takie ekstrawagancje, sklepy oferują „gotowy” hummus w puszce (w naszym sklepie jest on dostępny w dziale z sosami do sałatek). Niezależnie od wybranej metody pozyskania cieciorki, postępujemy wg poniższego przepisu.

  • puszka cieciorki/cieciorka wymoczona i ugotowana/gotowa pasta w puszce
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 3 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Cieciorkę miksujemy (chyba, że mamy gotową pastę), dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Nie dawajcie więcej niż jeden ząbek czosnku – naszym zdaniem jego zbyt duża ilość psuje smak.

hummus

Oliwki w marynacie:

  • słoiczek oliwek
  • natka pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Oliwki płuczemy pod wodą i odsączamy na sitku. Następnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą z oliwek. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

oliwki

Wszystko serwujemy z ciepłą pitą. Jeśli wiecie, jak zrobić pitę, to dajcie nam znać. My zawsze kupujemy. Jedyna przygoda z domową pitą zakończyła się przygotowaniem chlebka, który był twardszy od kamienia i można nim było zabijać gołębie.

Smacznego!

Mleczny team

One comment on “Falafel i inne pyszności

  1. Natalia
    Grudzień 6, 2012

    Podoba mi się, do tego ten pyszny hummus.. mniam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: