mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Chleb pszenny na zakwasie

Dzisiaj się chwalimy: oto nasz pierwszy prawdziwy domowy bochenek na zakwasie! Nie mam pojęcia ile czasu nosiłyśmy się z zamiarem upieczenia chleba… Bułeczki, bagietki i inne wypieki i owszem, ale na zakwas jakoś nigdy nie było czasu. A teraz proszę! Jak powszechnie wiadomo zakwas można zrobić własnoręcznie (na przykład tak: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-pszenny.html lub tak: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html) lub… dostać. My szczęśliwie dostałyśmy w prezencie słoiczek tej cudownej mikstury (dziękujemy Iwona!). Chleb wyszedł pyszny. Pachnący, pulchny i przede wszystkim zdrowy. Do chleba można dodać dodatki jakie nam tylko przyjdą do głowy. U nas na pierwszy raz, dla bezpieczeństwa poszły płatki owsiane i mak. A w piekarniku szykuje się już druga porcja, tym razem z orzechami i pestkami dyni. Gorąco polecamy zabawę z własnym chlebem. Jest on dużo mniej słony niż kupny, o wiele bardziej smaczny i dłużej zachowuje świeżość. A co najważniejsze- długo jesteśmy nim najedzeni.

Porcja zakwasu jaką dostałyśmy (1/2 słoiczka po majonezie 280 gram) wystarczyła na jeden bochenek chleba.

Przepis:

  • zakwas (1/2 słoiczka po majonezie 280 gram)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki żytniej razowej
  • 3/4 szkl. maku
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyż. otrąb owsianych
  • 0,5 łyż soli
  • 3/4 litra ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę z solą przesiać. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w dużej misce drewnianą łyżką i łączymy z mąką. Dodajemy zakwas i mieszamy ponownie. Gęstą masę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Po tym czasie przekładamy część mieszanki do słoika (będzie jako baza do następnego chleba. I odpowiednio 0,5 słoika półlitrowego starczy na podwojoną porcję, a tyle ile dodaliśmy – na jeden bochenek).

Formę keksówkę smarujemy masłem, wylewamy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto delikatnie przypruszyć z wierzchy mąką. Wstawić to nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut. Gorącą skórkę posmarować masłem. Studzić w uchylonym piekarniku.

Zakwas w słoiku schowany w lodówce może stać nawet kilka miesięcy!

Życzymy zdrowych wypieków.

Mleczna Krowa Team

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 27, 2012 by in Piekarnia and tagged , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: