mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Sernik

Dziś pieczemy sernik. A nawet dwa. Od dawna poszukujemy przepisu na sernik idealny – kremowy, lekki. Głównie chodzi o to, żeby nie był suchy. Udało nam się znaleźć dwa różne przepisy. Pierwszy bardzo kapryśny: szanse na to, że wyjdzie dobrze i wszystko nie będzie przeciekać są nikłe (ale my się nie poddajemy!). Drugi: wychodzi zawsze. Nigdy nie lubiłam serników (Ola), bo ciasto z sera białego jakoś do mnie nie przemawia. Może to dlatego, że od roku poza serem białym, ziemniakami i ryżem, wszystko mnie uczula. Marzy mi się porządny kawał sera pleśniowego. Pozostawmy to jednak w sferze moich fantazji kulinarnych i przejdźmy do serników. Oto i one:

Sernik żydowski:

Jest to kompilacja wielu różnych przepisów. Marleny Spieler, Neli Rubinstein, internetowych kucharzy. Za pierwszym razem się udał. Za drugim wyciekł. Cóż…nie zawsze jest idealnie. Sam pomysł uważamy za całkiem dobry. Spróbujcie.

 

 

Baza:

  • 500g kakaowych ciastek
  • 100g miękkiego masła
  • 75g cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść – jak na kruszonkę. Wyłożyć na spód tortownicy (21-23cm) i piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Ciasto:

  • 550g kremowego sera białego
  • 75g cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki mleka

Wszystko dokładnie zmiksować i wylać na wierzch bazy z ciasteczek.

Teraz najtrudniejsza czynność. Tortownicę bardzo dokładnie oblepiamy folią aluminiową i wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wodę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C – aż wierzch zacznie brązowieć. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy masę na wierzch.

Wierzch:

  • 300ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru (może być więcej)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wszystko dokładnie ubijamy na puszysty krem. Pod koniec pieczenia wykładamy krem na wierzch sernika i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Studzimy w piekarniku – aż woda w większym naczyniu całkiem ostygnie.  Przed podaniem chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc) i dekorujemy ulubionymi owocami.

Sernik na spodzie brownie:

Odkryłyśmy go niedawno i od razu pokochałyśmy. Zaczerpnięty z Kwestii Smaku (nie wszystkie desery z tej strony nam wychodzą i nie wszystkie lubimy ale ten jest mistrzem).

 

 

 

Brownie:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 230g cukru pudru
  • 120g mąki

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnuszek z gotującą się wodą wstawiamy mniejszy garnuszek z czekoladą). Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i esencją waniliową. Wymieszać z masą czekoladową. Na końcu dodać mąki. Całość wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem (może być prostokątna o wymiarach ok. 25-30cm). Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Sernik:

  • 500g kremowego sera białego
  • 3/4 puszki słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 jajka

Ser utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać mleka – cały czas miksując. Na końcu wbić dwa jajka. Masę serową wylać na jeszcze ciepły spód brownie. Wierzch można udekorować truskawkowym puree (truskawki z cukrem gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu zmiksować i wystudzić). Całość piec przez ok. 35 minut w temperaturze 160°C.

Smacznego!

Mleczna Krowa

One comment on “Sernik

  1. gin
    Listopad 30, 2012

    Oba wyglądają bosko!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: