mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie w nieco innym wydaniu. Niestety te klasyczne, znane mi od dzieciństwa są dla mnie (Gosia) absolutnie nie do przyjęcia. Moim zdaniem farsz musi być być wyraźny, lekko pikantny. Otoczony delikatnym, miękkim ciastem. Często podaję takie pierożki zapiekane w kamionkowym naczyniu z serem corregio, czosnkiem i rozmarynem.

Dziś przedstawiamy Wam wersję klasyczną- gotowaną.

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody

Mąkę  przesiać do miski, dodać sól i wodę. Woda musi mieć taką temperaturę aby można było włożyć rękę do ciasta! Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i bardzo elastyczne. Z ciastem pierogowym jest tak, że wymaga ono podsypywania mąki lub wody w zależności od tego jak nam się wyrabia. Powinno być gładkie i nie przyklejać się do ręki. Dobrze jest przykryć je na ok. 15 minut talerzem lub pokrywką zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie. Wtedy nabierze delikatności.

Farsz:

  • 4 ziemniaki
  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • słodka papryka w proszku

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę  drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy sól, pieprz, chilli i 0.5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy twaróg i wyrabiamy widelcem do połączenia składników. Dodajemy cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy.

Odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy na placek grubości 1 mm. Szklanką wycinamy koła. Na środek koła nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 3 minutki po wypłynięciu wyławiamy i odkładamy na talerz. Należy pamiętać, że pierogi nie mogą się dotykać- w innym wypadku po ostudzeniu się pozlepiają.

Smacznego!

Mleczna Krowa Team


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 25, 2012 by in Jarskie, Obiad, Pierogi and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: