mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pieczone pierogi z kurczakiem

Kontynuujemy przygodę z pierogiem! Gosia już dawno obiecała mi empanadas – wreszcie przyjechała i dała się namówić na ich realizację. Pomagałam jak mogłam, krzycząc przy tym, żeby nie dodawała przypraw, których nie mogę jeść. W efekcie powstały pierożki, które może nie są tak aromatyczne i wyraziste w smaku, jak ich hiszpańscy krewni ale z oliwą czosnkową są równie pyszne. Bardzo dobrze smakują na zimno – cały weekend wyjadałyśmy je prosto z lodówki.

Ciasto (takie jak na empanadas):

  • 1/2 kg mąki
  • 1łyżeczka soli
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. bardzo ciepłej wody

Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę.

Farsz:

  • 2 ziemniaki
  • pierś ładnego kurczaka
  • papryka zielona, żółta i czerwona
  • starty, ostry  ser żółty
  • sól, pieprz
  • dowolne przyprawy (my nie dawałyśmy, bo ja nie mogę nic jeść)
  • cebula
  • czosnek
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Kurczaka gotujemy, studzimy i siekamy na drobne kawałeczki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzątku. Gdy woda ponownie zagotuję się – wyjmujemy na sitko. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno pokrojoną  paprykę, ziemniaki, a na końcu kurczaka. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i wszystkim, co lubimy. Gotowy farsz mieszamy z serem.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wycinamy szklanką koła i zawijamy farsz. Gotowe pierogi wykładamy na papier do pieczenia i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Podajemy z oliwą czosnkową z dodatkiem odrobiny cytryny.

Smacznego!

Gosia&Ola


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 19, 2012 by in Hiszpania, Kuchnie świata, Mięso, MK na imprezę, Obiad, Pierogi, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: