mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Halloween

Wiemy, że Halloween to amerykańskie święto – olewamy je, jest ohydne, komercyjne i godzi w naszą polskość… Bzdura! Polskie Święto Zmarłych powinno kojarzyć się raczej smutno i refleksyjnie. Chodzimy na cmentarze, wspominamy tych, którzy odeszli, zapalamy znicze, kupujemy kwiaty. Piękna tradycja. Niestety od jakiegoś czasu na polskich cmentarzach panuje raczej atmosfera jarmarku. Kiełbaski z grilla, baloniki, wata cukrowa i popcorn. Brakuje tylko karuzeli i klownów. My lubimy Halloween. Co roku przebieramy się, drążymy dynię, jemy pyszności i dobrze się bawimy. Dlatego na ogół następnego dnia mamy kaca i nie idziemy na groby (głównie Ola). Poza tym nie lubimy tandety. Pozostają jeszcze 364 dni w roku, w które można iść na cmentarz, kupić taniej znicze, zjeść „pańską skórkę” i w ciszy pomyśleć.

W tym roku zaszalałyśmy z wymyślaniem halloweenowych smakołyków. Proponujemy ciasteczka „Paluchy czarownicy”, tradycyjne ciasto dyniowe oraz „candy apples” czyli jabłka-cukierki.

Candy apples

  • 0,5 szklanki syropu kukurydzianego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (użyłyśmy płynnego)
  • 2 szklanki cukru

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż temperatura mikstury wyniesie ok. 154°C  – najlepiej użyć termometru spożywczego – masa powinna zastygać pod wpływem zimnej wody (musi być bardzo gęsta). Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. W środek wbić patyczek (np. taki jak do szaszłyków). Gdy mikstura jest gotowa, zdejmujemy rondelek z ognia i szybko obtaczamy jabłka. Odstawiamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Po kilku minutach jabłko jest pokryte pięknym, błyszczącym i twardym cukierkiem.

Podane proporcje wystarczają na ok. 10 małych jabłek. Z resztek masy można zrobić dekoracje – np. do ciasta.

Ciasto dyniowe (pumpkin pie)

Kruchy spód:

  • 100g zimnego masła
  • 220g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • trochę bardzo zimnej wody
  • płatki migdałów

Nadzienie:

  • 400g dyniowego musu (duszona na wolnym ogniu (istnie halloweenowe traktowanie) i zmiksowana)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 90g brązowego lub białego cukru
  • 400ml słodkiego, skondensowanego mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki startych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy – aż powstaną grudki. Dolewamy odrobinę wody aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję i nie będzie się przyklejać. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 22cm). Na wierzch wysypujemy płatki migdałów i całość wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Jajka, cukier i przyprawy miksujemy. Stopniowo dodajemy skondensowane mleko a na końcu mus dyniowy. Masa jest bardzo rzadka – tak ma być!

Masę wylewamy na spód tarty i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Studzimy w piekarniku.

Ciasto najlepiej smakuje z bitą śmietaną. Wierzch udekorowałyśmy cukierkową masą, która została nam po zrobieniu jabłek.

Ponieważ pierwszy raz robiłyśmy to ciasto i nie miałyśmy swojego, sprawdzonego przepisu to zapożyczyłyśmy go z bardzo fajnego bloga kulinarnego – „Niebo w gębie” –  autorce dziękujemy za uśmiechy naszych zadowolonych i najedzonych gości.

Ciastka „Paluchy czarownicy”

  • 225g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli (wtedy mamy słone paluszki, smakujące trochę jak szkockie ciasteczka shortbread – chyba, że to tylko ja jadłam jakieś słone szkockie ciasteczka…) lub cukier wanilinowy.
  • obrane migdały

Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na gładką masę. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formujemy paluchy (pamiętajcie, że w czasie pieczenia trochę urosną), nożem robimy nacięcia  (jak na zgięciu palca) i wkładamy przecięty na pół migdał – imitujący paznokieć. Migdał trzeba mocno wcisnąć, żeby potem nie odpadał od ciastek.

Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200°C.

Teraz pozostaje już tylko przygotowanie zestawu okropnie przerażających filmów, mrocznej muzyki, dyniowych dekoracji i wspaniałego przebrania. Życzymy udanej zabawy halloweenowej i jeszcze lepszego kaca po wybiciu litrów Bloody Mary.

Gosia&Ola

5 comments on “Halloween

  1. ppp
    Listopad 16, 2012

    ok, ale w Polsce istnieje coś takiego jak Wszystkich Świętych, a nie „święto zmarłych” !!! Kiedy ludzie w końcu zauważą różnicę?

    • Mleczna Krowa
      Listopad 25, 2012

      W Polsce obchodzimy oczywiście Wszystkich Świętych, a dzień później- Święto Zmarłych. Wszystkich zmarłych, również tych, którzy nie są święci.

  2. Olala
    Listopad 22, 2012

    na halloween polecam gotowanie tajemnej mikstury nad ogniskiem w kociołku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html

  3. Justyna
    Październik 29, 2013

    czy może być miód zamiast syropu klonowego? pozdrawiam :)

    • Mleczna Krowa
      Październik 30, 2013

      syropu klonowego? Czy chodzi o robienie jabłek? Tam uzywamy syropu kukurydzianego – bez niego nie uda nam się zrobić idealnych jabłek. Nie można go zastąpić miodem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: