mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Paella

Mój największy łasuch wyjechał do słonecznej Hiszpanii… Takiemu to dobrze.

Pogoda i dużo wolnych dni  rozleniwiła mnie totalnie, toteż w kuchni mało co się działo.  Aby nie marnować czasu i nie „stać przy garach” zdecydowałam się zrobić coś co przypomina paellę. Pamiętam, że podczas mojego pobytu w Hiszpanii podawano tą potrawę, jednak w każdym miejscu wyglądała inaczej, zależnie od tego czy przygotowywano ją w domu czy też w restauracji.  Prawdziwa paella powinna zawierać w sobie szafran, jednak ze względu na jego wysoką cenę często zastępowany jest papryką. Miałam swoją namiastkę Hiszpanii na Warmii- słońce, taras, białe wino i paella…. Życie jest smaczne!

Przyznaję, że paella  jest jednym z moich ulubionych dań.  Najczęściej robię ją na bulionie rybnym, z tuńczykiem lub innymi rybami, jednak z braku składników- dodałam tofu. Musze przyznać, że wyszła przepyszna.  W moim wydaniu mocno pikantna. Podałam ją z pomidorami i jogurtem dla złagodzenia smaku.

Składniki:

  • ryż  (mój to specjalny, średnioziarnisty ryż do paelli)
  • papryczka chilli
  • por
  • czosnek
  • pieczarki
  • papryka
  • tofu
  • cukinia
  • brokuł
  • oliwa
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić suchy ryż i podsmażyć aż będzie złoty. Zalać go bulionem, skręcić gaz i dusić ok 5 minut pod przykryciem. Następnie dodać por, czosnek i ostrą paprykę, zamieszać dodać resztę warzyw (oprócz groszku). Przykryć i zostawić na wolnym ogniu ok 10-15 minut aby ryż wchłonął wszystkie płyny.

Tofu odsączyć, pokroić w kostkę. W misce wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wyłożyć na patelnię i podsmażyć na złoto z każdej strony.

Gdy ryż i warzywa będą już gotowe, dodać groszek i tofu. Wyłączyć gaz. Przykryć i zostawić jeszcze na kilka minut.

Właściwie podobne danie robiła moja mama na zwykłym ryżu „od zawsze”. Składniki to tylko kwestia naszego smaku i fantazji.

Wszystkim poszukiwaczom smaku życzę  pięknych odkryć.

Smacznego!

Gosia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 5, 2012 by in Cukinia, Hiszpania, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Papryka, Pomidor, Ryż, Warzywa, Warzywniak and tagged , , , , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: