mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Rosół z ryb (na kilka sposobów)

Rosołek z ryb to jedna z moich ulubionych zup. Świetnie rozgrzewa, ma delikatny smak i świetny zapach. Robię go na kilka sposobów: z mieszanych ryb ( mintaj, dorsz czasem łosoś i sola lub z pstrąga), właściwie z każdych, z jednego rodzaju rybki lub z ryby i z paluszków surimi (które po ugotowaniu zmieniają się w „makaron” i ta właśnie wersja jest zaprezentowana), zawsze z filetów. Mam jakiś wewnętrzny opór do głów i flaczków:)

Składniki

-4 marchewki

-2 pietruszki

-por

-cebula

-ziele angielskie  5 ziaren (ja lubię dużo więc dodaje ok 10)

-2 liście laurowe

-1/4 selera

-oliwa

-sół, pieprz, może być ostra papryczka

-8 paluszków surimi (opcjonalnie zamiast makaronu)

-2-3 filety minataja

(jeżeli robimy z mieszanych ryb to np jeden filet minatja i dwa filety dorsza.)

Przygotowanie

cebulę myjemy w łupince i przekrajamy na pół. Jedną połowę obieramy i kroimy, drugą połowę opalamy nad gazem.

Do garnka wkładamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę, selera i dwa liście pora, ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia. Na patelni zarumieniamy pora i cebulę i dodajemy do wywaru. Wywar musi pełgać ok 40 min, do godziny.   Po tym czasie dodajemy ryby pokrojone w ok 5 cm paski i  delikatnie zbieramy pojawiającą się pianę. gdy wywar zrobi się czysty wrzucamy paluszki. Zbieramy ewentualną pianę. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Zamiast paluszków możemy dodać makaron lub naleśniki pełnoziarniste pokrojone w paseczki.

Smacznego

Gosia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 23, 2011 by in Obiad, Ryby i Owoce Morza, Warzywa, Warzywniak, Zupy and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: