mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Naleśniki pełnoziarniste z porami i serem pleśniowym


Naleśniki. Jedno z bardziej popularnych dań na Świecie. Są niezastąpione na szybki obiad, lunch,  czy kolację. Pyszne i pożywne.  Nie ma chyba miejsca na Ziemi gdzie nie byłaby znana jakakolwiek ich odmiana. Nie do końca wiadomo skąd się wzięły, lecz najprawdopodobniej ich początki sięgają już starożytności. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji,  skąd w XVIwieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

Ostatnio „zachorowałam” na naleśniki z mąki pełnoziarnistej. Smak jaki nadaje ciastu jest nie do podrobienia. A mimo wszystko nadal pozostają delikatne, miękkie i smaczne.

Składniki na ciasto:

-szklanka mąki pełnoziarnistej (np. Lubella)

-szklanka mleka

-2 jajka

-sól, pieprz (ewentualnie vegeta, lub ulubione zioła)

Składniki na farsz (na 4 naleśniki):

-2 pory

-2/3 kawałka sera pleśniowego (np. Lazur złocisty). sera może być mniej. Uważam, że pół takiego trójkąta w zupełności wystarczy

-chilli

-łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, uzyskując konsystencję śmietanki kremówki. Może być potrzebna większa ilość mleka, dlatego warto mieć ” w pogotowiu” jeszcze pół szklanki. Naleśniki smażymy na gorącej patelni delikatnie zwilżonej oliwą lub masłem. Najlepiej gdy mamy osobną patelnię tylko do naleśników. Nie wiem czemu, ale wtedy zawsze wychodzą. Podobno pierwszy naleśnik ląduje w śmietniku. Nie wiem tego na pewno gdyż u mnie zawsze zjadał go pies lub kot, u mojej koleżanki brat, a teraz z braku chętnych zjadam go ja:) i zawsze jest smaczny:)

Z podanej porcji wychodzi mi ok 10 cienkich placków.

Masa porowa:

Pory to małe brudaski, dlatego zanim zaczniemy je przyrządzać musimy zapewnić im dokładny prysznic. Najłatwiej jest przekroić je wzdłuż i dokładnie wymyć pod bieżącą. Kiedy są już czyste należy pokroić je cienko w półplasterki i poddusić na patelni z niewielką ilością oliwy (lub dużą ilością masła:). Gdy pory zmiękną wkruszyć w nie ser i dusić aż do rozpuszczenia. Następnie dodać chilli. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem, ale bez niego też są pyszne.

Naleśniki wysmarować masą i złożyć na trójkąty. podgrzać i posypać natką. One aż się proszą o kieliszek białego półwytrawnego wina, ale jeśli ktoś woli- nie obrażą się za wodę lub herbatę.

Przygotowywanie masy porowej ma ten plus, że całkiem dużo przykleja się do łyżki, którą można bezkarnie oblizywać:)

Życzę wszystkim smacznego

Gosia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 18, 2011 by in Jarskie, Obiad, Placki i Naleśniki, Por, Warzywa, Warzywniak, Śniadania i lunche and tagged , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: