mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Cynamonowy Krem z Pomidorów

Uważam, że pomidorowa jest absolutną królową wszystkich zup. Piastuje pierwsze miejsce na listach kulinarnych przebojów razem z rosołem i schabowymi. Od pokoleń jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw w naszej kuchni. Mam do niej szczególny sentyment gdyż po pierwsze- jestem uzależniona od pomidorów, a po drugie- fenomenalna pomidorowa mojego taty jest chyba jedyną zupą mięsną jaka mi smakuje. Pomidorowa jest genialna zawsze i ze wszystkim, jako klasyczna z makaronem, z dodatkiem kremówki lub kwaśnej śmietany, z ryżem, grzankami i jako krem. Właściwie KAŻDA pomidorowa jest w stanie przekonać mnie do obiadu. Ostatnim moim odkryciem jest krem z dodatkiem…. cynamonu. Przepis zrodził się z przypadku- pomyliłam słodką paprykę z cynamonem. Zapach, który rozszedł się po kuchni na chwilę mnie oszołomił, następnie wprawił w zachwyt.Wprost genialne połączenie słodyczy, pikantności i aksamitnej konsystencji. Krem pomidorowy w tym wydaniu to po prostu uczta dla zmysłów. Z dodatkiem grzanek czosnkowych i lampki wina jest to wprost ekstatyczne danie. U nas pojawiła się na kolację, udekorowana kozim serem (choć błagała o …mleko kokosowe!). Niestety moje zdjęcie nijak nie może konkurować z Oli rosołem, natomiast jestem pewna, że smak wynagrodzi wszystko:)

Składniki na dwie porcje:

-1 por

-1 liść laurowy

-1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony ręką

-łyżka oliwy

-2 puszki pomidorów bez skórki (lub 6 dojrzałych, soczystych, pachnących, czerwonych pomidorów)

-opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej

-sól

-cynamon

-gałka muszkatołowa (opcjonalnie )

-pieprz

-5-6 ziaren ziela angielskiego

-duża szczypta cukru

-ok 1 cm ostrej papryki lub pieprz cayenne (duża szczypta)

-sos sojowy ciemny

Przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cienko pokrojonego pora, liść laurowy papryczkę chilli i czosnek. Dodać pomidory i 1/2 szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Następnie dodać sól, pieprz, cukier i sos  sojowy. Zmiksować na gładką masę, dodać dwie szczypty cynamonu oraz jeśli ktoś lubi- odrobinę gałki muszkatołowej. Udekorować bazylią, serem kozim, lub jogurtem. Resztki z garnka wygrzebać grzanką. Polecam wszystkim smakoszom pomidorówki, oraz tym, którzy nie są do niej do końca przekonani

Gosia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 17, 2011 by in Jarskie, Obiad, Pomidor, Warzywa, Warzywniak, Zupy and tagged , , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: