mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Zielnik cafe-Słodkie rozczarowanie

W zasadzie, to nie wiemy od czego zacząć. Podobno Magda G. świetnie gotuje. Podobno uczyła się jeżdżąc po Europie od mistrzów fachu. Co tydzień możemy obejrzeć jej program, w którym radzi innym, co zrobić, żeby ich restauracja odniosła sukces i przestała być ponurą norą. Nie możemy odmówić jej umiejętności dobierania dodatków do wystroju i tworzenia niesamowitej atmosfery (z tą niesamowitością to trochę się zagalopowałyśmy, ale niech będzie). Niestety, pech chciał, że pani Magda nie została dekoratorem wnętrz. Postanowiła zająć się sztuką kulinarną, a przejmując, bardzo znane w tej branży, nazwisko po mężu, miała odrobinę ułatwione zadanie…

Nie możemy wypowiadać się o wszystkich restauracjach i wszystkich kawiarniach, które należą do wyżej wymienionej Pani. Mamy jednak wrażenie, że utraciła ona kontrolę nad jakością oferowanych potraw, które serwuje za ceny absolutnie nieadekwatne do smaku.

Niestety dzisiejszą wizytę możemy opisać, jako całkowity przerost formy nad treścią. Poczytałyśmy trochę opinii w Internecie i jednak zaczęłyśmy się zastanawiać, czy to może z nami jest coś nie tak?  Owszem, nie ukończyłyśmy wyższych szkół mieszania w garnku, drogich kursów i być może (ale tylko być może) nie znamy się na gotowaniu. Jesteśmy jednak przekonane o tym, że znamy się na jedzeniu. A przynajmniej w stopniu umożliwiającym rozpoznanie nam potraw, które mogą wywołać, co najwyżej poważny ból brzucha. A mówią to osoby, która są w stanie zjeść chrupki, lody, popić wszystko napojem gazowanym i zagryźć kawałkiem pieczonej kury.

Oto, co zamówiłyśmy:

– kawa mrożona (14zł) – była całkiem ok, ale bez rewelacji. Cena całkowicie niedopuszczalna. W sieciowych kawiarniach za tę cenę wypijecie coś ZNACZNIE lepszego. Taką kawę można zrobić bez problemu w domu.

– szarlotka na ciepło z lodami (19zł) – nie była tragedią, ale Gosia robi lepszą. Szarlotkę każdy woli inną, ale za tę cenę spodziewałyśmy się fajerwerków, a było to raczej mdłe. Poza tym Gosię rozbolał po niej brzuch.

– tort bezowy truskawkowo-waniliowy  (25zł) – wg opinii innych gości to absolutny hit. Niestety mnie (Oli) cały czas jest niedobrze i obawiam się dostania salmonelli. Tort był całkowicie niedopieczony. Wierzch bezy chrupiący ale pod spodem surowe (!!!), śmierdzące (!!!!!!!) białko. Być może pozostali klienci lubią takie ekstremalne formy ciasta. To taka kuchnia z odrobiną dreszczyku – zachorujesz, czy nie? My jednak wolimy tradycyjne torty bezowe. Wiemy, że bezy nie zjemy przynajmniej przez najbliższe pół roku.

Oceny:

1. Przywitanie – 6 (w lokalu) i 1 (w ogródku –  pan nie raczył do nas nawet podejść, żeby poinformować, że ogródek już zamykają.)

2. Oczekiwanie na kartę – 6

3. Oczekiwanie na posiłek – 6

4. Czekadełko – brak (ale zamawiałyśmy deser, więc to normalne.)

5. Wystrój – 6

6. Muzyka – 0 (brak? W ogródku jakieś okropieństwa nie pasujące do wystroju. W lokalu nie zwróciłyśmy na nią uwagi. Ale pewnie przyćmiła ją ohydna beza.)

7. Jedzenie – 1

8. Wielkość porcji – 5

9.  Ceny – 1 (byłybyśmy w stanie tyle zapłacić za naprawdę smaczny posiłek)

10.Uczucie po: 1

11. Ogólna ocena – 2 (za wystrój odrobinę wzrasta)

11. Czy warto wracać? – 2

13. Uwagi: chyba już nie trzeba nic dodawać.

Gosia&Ola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 16, 2011 by in Historie około kuchenne and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: