mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pikantna Oliwa


Kilka dni temu postanowiłam sama zrobić ten przepyszny dodatek do. Bo w sumie czemu by nie ożywić  smaku sałatek, czemu nie podkręcić pieczonych warzyw tym cudeńkiem? A na całą butelkę kupczego jakoś nie miałam ochoty. A w szafce stoi duża butelka oliwy. Odlałam trochę do małego słoika. Pozostał jednak dylemat: oliwa czosnkowa, bazyliowa, chilli czy może jeszcze jakaś inna? Hmmm…  będzie pikantna czosnkowa! Palce lizać!
Do słoiczka dodałam 5 obranych, zgniecionych ręką małych ząbków czosnku oraz umytą małą papryczkę chilli. Odcięłam z niej kilka plasterków i też dodałam – głównie w celu dekoracyjnym. Szczelnie zakręciłam i wstawiłam do szafki. Taka oliwa musi mieć ciemno (żeby się nie zepsuła) i najlepiej niezbyt gorąco. Po dwóch, trzech dniach nadaje się do jedzenia, ale wiadomo, ze im dłużej  stoi tym jest bardziej aromatyczna.

Kiedy już nie mogę się oprzeć wyciągam ten mały pachnący słoiczek, wylewam łyżeczkę na spodeczek, do tego kilka kropli balsamico i wyjadam kromką pełnoziarnistego, świeżego pieczywa… Pycha:)

Gosia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 14, 2011 by in Sosy/Dipy/Pasty and tagged , , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: