mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Pieczarki Julii Child z focaccią

Focaccia to mój ulubiony dodatek do wszystkich dań. Może być przekąską, może być daniem głównym, a na bazie ciasta można też zrobić pizzę. Dzisiaj proponuję ją jako dodatek do lekko zmodyfikowanej wersji faszerowanych pieczarek Julii Child.

Na wstępie muszę jednak nadmienić, że podobnie jak Julia Child, gardzę dietami i trzymam się teorii – im więcej masła, tym lepiej.

Pieczarki:

Składniki:

4 duże pieczarki

1/2 kostki masła

utarty ser żółty (ile, kto lubi. Ja dałam 1/4 szklanki)

utarty parmezan (najlepiej 1/4 szklanki)

2 łyżki śmietany

2 łyżki bułki tartej

1 mała cebulka (najlepiej szalotka)

1/4 papryki zielonej

1/4 papryki żółtej

1 pomidor

1/4 szklanki Madery

natka pietruszki

sól, pieprz

estragon

Przygotowanie

Pieczarki oczywiście umyć i najlepiej obrać. Odciąć nóżki i wydrążyć środek. Nóżki i środki pokroić w drobną kostkę i razem z małą cebulką (również poszatkowaną) podsmażyć na maśle. Następnie dodać Maderę i smażyć chwilę na dużym ogniu – tak, aby wino wyparowało. Zdjąć z ognia. Dodać sery, pietruszkę, bułkę tartą i przyprawy. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać śmietanę a do drugiej pokrojone w kostkę warzywa. Kapelusze pieczarek obtoczyć w roztopionym maśle, napełnić farszem i wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 160-180°C. Czas pieczenia zależy od wielkości pieczarki. Im większa, tym należy dłużej piec. Średnio ok. 25-30 minut. Naczynie można przykryć folią aluminiową.

Oryginalny przepis pochodzi z książki kucharskiej „Mastering the Art of French Cooking” Julii Child, Simone Beck i Louisette Bertholle.

Focaccia

Składniki

10g drożdży

250g mąki

75ml ciepłej wody

75ml mleka

0,5 łyżeczki cukru

łyżeczka soli

łyżka oliwy

gruboziarnista sól

garść oliwek

tymianek

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki mąki, cukier  i 80ml mleka zmieszanego z wodą (mikstura musi być ciepła). Odstawić na 20 minut (drożdże muszą zacząć „pracować”). Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, resztę mleka z wodą i powstałą drożdżową „papkę”. Wymieszać łyżką – mieszanie jest absolutnie konieczne! Potem ugniatać. Ugniatanie to klucz do sukcesu. Jeśli źle ugnieciemy to nawet najlepsze drożdże nie pomogą. Celem całego procesu jest wciśnięcie w ciasto jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – można dosypać odrobinę mąki.

(proponuję zapoznanie się z metodą Bertineta)

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na min. 30 minut. Następnie rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć folią spożywczą i znów odstawić – na min. 60 minut. Im dłużej będzie rosło, tym lepiej. Odwinąć folię. W ciasto wcisnąć oliwki, posypać solą gruboziarnistą i świeżym tymiankiem. Można znów przykryć folią i poczekać jeszcze ok. 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

Podawać z oliwą.

Przepis zainspirowany stroną kwestiasmaku.com

Całość podawać z półwytrawnym, lekkim winem. Obiad, do którego nie można wypić wina, to obiad stracony.

Ola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Maj 11, 2011 by in Francja, Jarskie, Kuchnie świata, Obiad, Piekarnia, Pizza, Warzywa, Warzywniak and tagged , , .

Facebook

FIT DIETETYK

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy:

%d bloggers like this: