mlecznakrowa

Przyjemność jedzenia

Bajgle

Niestety nigdy nie udało mi się dostać w polskim sklepie bajgli, które smakowałyby choć trochę jak prawdziwe bajgle. Podobno wymyślono je w Krakowie ale ilekroć w Warszawie widzę stoisko z „krakowskimi bajglami” mam wrażenie, że mam do czynienia z obwarzankiem.

Brakuje mi kawiarni, w której można byłoby zakupić bajgla z twarożkiem, dżemem lub jakimś innym kremem.  Niestety za każdym razem, gdy mam na niego ochotę, muszę go zrobić sama.

Oto przepis na coś, co chociaż odrobinę bajgla przypomina .

Składniki:

15g drożdży

100ml letniej wody

0,5 łyżeczki cukru

200g mąki

1 łyżeczka soli

20g cukru pudru

1 łyżka oleju

1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i łyżeczkę soli. Następnie wymieszać z drożdżową miksturą. Całość ugniatać – tak, aby wcisnąć w ciasto jak najwięcej powietrza. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta uformować 6 kulek. Każdą rozpłaszczyć i zrobić w niej dość sporą dziurę.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju. Wrzucać surowe bajgle i gotować po 1 minucie z każdej strony. Wyjąć na talerz, odsączyć z wody i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ugotowanego bajgla należy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Przed pieczeniem można posypać makiem lub sezamem.

Ola

Dodaj komentarz

Information

This entry was posted on 11 Maj, 2011 by in Izrael / kuchnia żydowska, Kuchnie świata, MK na imprezę, Piekarnia and tagged , , , .

Malta Cafe

Olsztyńskie blogerki

Polecamy

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny!

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj Przepisy!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Znajdź przepisy!

Top blogi

Współpracujemy: